Vladimir Kara-Murza: Occidentul ignoră acţiunile lui Putin

Dizidentul rus Vladimir Kara-Murza a cerut Congresului SUA să menţină presiunea asupra administraţiei preşedintelui rus Putin. Murza, care a fost otrăvit recent, trage un semnal de alarmă afirmând că societatea civică a Rusiei are nevoie de ajutor.
Vladimir Kara-Murza, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Kara-Murza, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Vladimir Kara-Murza a declarat miercuri unei Comisii pentru Relaţii Externe din Senatul SUA că liderii democraţiilor occidentale au ignorat prea mult timp acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Murza a făcut declaraţia după ce, în ianuarie, a trimis o scrisoare Senatului, în care a susţinea că regimul de trei mandate al lui Vladimir Putin a provocat desfiinţarea instituţiilor democratice care au început să se formeze după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Un Occident care continuă să prezinte “slăbiciune”, ar putea fi o invitaţie pentru Putin să continue, când, în schimb, este “vital” ca SUA să susţină eforturile depuse de mişcările pro-democraţie din Rusia, a susţinut disidentul rus.

“Nu este vorba doar despre bani. Mai important, este vorba despre mesajul pe care SUA îl trimite societăţii civile din Rusia”, a declarat vicepreşedintele Open Russia, o fundaţie condusă de criticul exilat al Kremlinului, Mihail Hodorkovski.

“Alegeţi să vă implicaţi sau să întoarceţi spatele?”, i-a întrebat Murza pe senatori, cerându-le să continue să aplice sancţiuni împotriva a aproximativ 40 de cetăţeni ruşi acuzaţi de încălcări grave ale drepturilor omului.

Proaspăt otrăvit

Politicianul rus din opoziţie – un aliat al lui Boris Nemţov, împuşcat fatal în apropiere de Kremlin în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.

Murza a declarat miercuri senatorilor americani că plecarea sa de săptămâna trecută din Rusia pentru tratament a avut loc după ce a fost otrăvit cu o substanţă pe care doctorii încă nu au reuşit să o identifice.

La începutul lunii februarie, Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Simptomele proaspătului incident au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”.

Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii, dar Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe