„Cea mai puternică femeie din lume” realeasă cancelar pentru a treia oară

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Getty Images)

Conservatoarea Angela Merkel a fost realeasă, marţi, pentru al treilea mandat în funcţia de cancelar al Germaniei, a anunţat preşedintele Bundestagului Norbert Lammert, potrivit New York Times.

Larg susţinută de germani, Merkel a fost supranumită "Cancelarul de fier", pentru apărarea politicilor de austeritate, sau "Mutti" (Mama) pentru că le oferă un sentiment de siguranţă germanilor. Revista americană Forbes a desemnat-o pe Angela Merkel drept "Cea mai puternică femeie" de pe planetă pentru a şaptea oară în cei opt ani de mandat.

Merkel a fost realeasă în Camera Inferioară din Germania, sau Bundestag, cu 462 de voturi pentru, 150 de voturi împotrivă şi nouă abţineri.

Angela Merkel, în vârstă de 59 de ani, va începe un nou mandat de patru ani în fruntea unei marii coaliţii, formată din blocul conservator al lui Merkel, partidul Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aliaţi Uniunea Creştin Socială (CSU), alături de Social-Democraţi, de centru-stânga (SPD).

Votul parlamentar vine după ce membrii Partidului Social Democrat (SPD) au aprobat cu o majoritate covârşitoare acordul de coaliţie.

Realegerea ei pune capăt celor aproape trei luni de incertitudine pentru Germania, centrul puterii economice din zona euro.

CDU a ieşit din alegerile din septembrie cu cel mai bun scor electoral din ultimii 20 de ani. Dar CDU şi CSU nu au câştigat o victorie categorică, ceea ce le-a determinat să formeze un guvern de coaliţie. După aceasta a urmat o alianţă cu SPD, social democraţi de centru-stânga.

Acordul de coaliţie, consolidat luna trecută, include un nou salariu minim la nivel naţional de 8,50 euro pe oră, începând din ianuarie 2015 şi alte măsuri favorizate de SPD.

Al treilea mandat al lui Merkel vine într-un moment în care viitorul monedei euro este pus sub semnul întrebării, pe fondul problemelor economice ale unor state membre ale Uniunii.

În timp ce Germania a ieşit din criză, cu economia relativ intactă, naţiuni, cum ar fi Grecia au intrat în recesiune profundă în timp ce şomajul a crescut.

Merkel se confruntă cu o serie de provocări. Conservatoarea caută să stopeze dezvoltarea energiei nucleare. În 2010, Merkel decidea să prelungească durata activităţii centralelor, însă după catastrofa de la Fukushima din martie 2011, a anunţat renunţarea la energia nucleară până în anul 2022.

De asemenea, încearcă să definească noi reguli pentru a reglementa relaţia dintre Germania şi Statele Unite, după recenta dezvăluire a lui Edward Snowden privind activităţile de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) în Germania. Ea se confruntă cu presiuni interne cerându-i-se să facă mai multe pentru germani, iar din străinătate i se cere să-şi asume responsabilităţi internaţionale proporţionale cu puterea Germaniei.

Sarcina ei este cu atât mai complicată cu cât natura sistemului politic german este orientată spre consens, la care se alătură şi prudenţa înnăscută a acesteia, ambele aspecte continuând uneori să frustreze aliaţii din ţară şi de peste hotare, care aşteaptă de la ea o mai mare flexibilitate şi o conducere mai îndrăzneaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe