Cum spioneaza China politicienii la G20 "Click să o vezi pe Carla Bruni dezbrăcată"

Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy.
Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy. (JACQUES DEMARTHON / AFP / Getty Images)

În timpul summit-ului din 2011, găzduit de Franţa, care la acel moment era condusă de soţul supermodelului Carla Bruni, Nicolas Sarkozy, hackerii chinezi au trimis un virus picant participanţilor, relatează TGCom24.

Cum să-i convingi pe diplomatii cei mai importanţi din lume să instaleze un mic virus informatic pe propriul calculator? Simplu: promiţându-le că o vor vedea pe Prima Doamnă de atunci a Franţei, fără voaluri. În 2011, hackerii chinezi au spart calculatoarele participanţilor la reuniunea G20 de la Cannes cu un simplu e-mail: "Click să o vezi pe Carla Bruni dezbrăcată". O capcană bine concepută având ca actor principal chiar pe soţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozi.

Calculatoarele infectate, potrivit unui raport al ziarului New York Post, ar fi fost cele ale miniştrilor şi reprezentanţilor din Bulgaria, Letonia, Portugalia, Republica Cehă şi Ungaria, care, aparent, n-au rezistat farmecului fostului model.

Scopul hackerilor chinezi, se pare, a fost acela de a face rost de documente confidenţiale referitoare la Statele Unite ale Americii. Cu un clic naiv, destinatarii e-mailurilor instalau fără să-şi dea seama un virusa care spiona, pe propriul calculator, asigurând accesul liber la date secrete din Orientul Îndepărtat.

Este dificil acum să se descopere care, şi cât de multe, au fost informaţiile confidenţiale furate de la diplomaţii "curioşi".

Reputaţia Chinei în domeniul spionajului este deja notorie. Spre exemplu, în SUA, în fiecare an Beijing-ul fură secrete industriale în valoare de cel puţin 13 miliarde de dolari, distrugând astfel viitorul companiilor şi subminând forţa economiei americane. Mai mult decât atât, unii congresmeni americani estimează că societăţile americane au pierdut peste 300 de miliarde de dolari anul trecut din cauza furturilor de secrete comerciale, mare parte dintre acestea datorate hacking-ului întreprins de spionii cibernetici chinezi.

Un caz recent este cel care a vizat tehnologia dronelor americane. Timp de doi ani, un grup de hackeri aparţinând armatei chineze au vizat cel puţin 20 de companii din sectorul de apărare american, cu intenţia de a-şi însuşi o tehnologie care permite SUA să fie lider mondial în domeniul dronelor, relatează New York Times, citând o companie de securitate americană care a monitorizat atacurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe