Sigmar Gabriel, liderul social-democraţilor, contraponderea lui Merkel

Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) german, Sigmar Gabriel.
Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) german, Sigmar Gabriel. (Carsten Koall / Getty Images)

Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) german, Sigmar Gabriel, va fi ministru al economiei şi energiei, precum şi vicecancelar în noul guvern al marii coaliţii condus de Angela Merkel, fapt ce îl confirmă drept contrapondere a cancelarului, notează luni ziarul El Pais.

Liderul SPD a dat dovadă de simţ al umorului în prezentarea sa, amintind că un democrat creştin a spus odată despre el că este 'un supraponderal incapabil'. 'Unul din cele două lucruri este adevărat. Voi decideţi care', a subliniat el zâmbind.

Sigmar Gabriel, care a fost ministru al mediului între 2005 şi 2009, şi-a orchestrat ascensiunea în SPD cu o ambiţie pe măsura şefei sale.

Aproximativ 78% din cei 475.000 de militanţi social-democraţi au participat la o consultare fără precedent a membrilor unui partid; iar 76% dintre ei au aprobat pactul de coaliţie cu Merkel, confirmându-l astfel pe Gabriel drept cel mai puternic lider social-democrat de când Gerhard Schröder a pierdut alegerile în 2005.

În vârstă de 54 de ani, Sigmar Gabriel a avut mult de parcurs până la funcţia actuală, care se crede că este o staţie temporară, până la desemnarea lui drept candidat electoral al partidului, în perspectiva alegerilor generale din 2017.

După pariul riscant pe care l-a presupus această consultare a membrilor partidului, pe Sigmar îl aştepată patru ani de incertitudine absolută.

El a obţinut posturi cheie în al treilea executiv al cancelarului Merkel, dar experienţa fostei Mari Coaliţii din 2005 nu prevesteşte nimic bun pentru partenerii unui cancelar care a prăbuşit mai întâi SPD şi apoi partidul liberal FDP, cu care a guvernat din 2009, este de părere El Pais.

Îmbrăţişările ei letale i-au adus lui Merkel porecla de 'văduva neagră'. Se spune că Gabriel mizează pe faptul că Merkel nu se va prezenta la alegerile legislative din 2017, fapt ce ar permite SPD să capitalizeze o parte din ipoteticele merite ale viitoarei legislaturi în faţa alegătorilor.

Ca titular al Economiei şi Energiei, Gabriel va pilota alături de Merkel una din cele mai drastice schimbări economice din ultimii opt ani din istoria Germaniei.

Dar va trebui totodată să-i convingă pe alegători că elementul social pe care l-a introdus - spune el - în actualul acord de coaliţie guvernamentală abundă în măsuri concrete, conchide El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe