Bruxelles sau Moscova: Ce drum va alege Ianukovici?
alte articole
Spre Moscova sau spre Bruxelles? În ziua vizitei lui Ianukovici în capitala rusă, problema se pune cu şi mai multă insistenţă, notează cotidianul francez Le Nouvel Observateur.
Spre vest şi spre Uniunea Europeană (UE) sau spre est şi spre capitala Rusiei? Sau pur şi simplu preşedintele ucrainean şi-a pierdut simţul orientării? În orice caz, busola preşedintelui ucrainean dă semne de 'rătăcire'. Doreşte Viktor Ianukovici ca ţara să se apropie de UE prin semnarea Acordului de asociere sau intenţionează o apropiere de Moscova, prin semnarea unui acord vamal, denunţat de opoziţia ucraineană ca o alternativă de 'restabilire a Uniunii Sovietice prăbuşite în 1991'?
În urmă cu doar zece zile, Viktor Ianukovici părea să avanseze conform unui plan oarecum imprecis, dar totuşi un plan. În condiţiile în care liderul ucrainean este aşteptat marţi în Rusia, el pare mai debusolat ca oricând, potrivit cotidianului francez menţionat.
Preşedintele ucrainean a mai avut anterior o întrevedere cu Vladimir Putin, în Rusia, în timpul unui mic ocol pe drumul său de întoarcere de la Beijing, unde Ianukovici a fost în vizită oficială. Ocol care a stârnit o amplă polemică, opoziţia ucraineană suspectându-l pe Ianukovici că negociază un acord secret cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Obiectivele acestei noi vizite la preşedintele rus rămân totuşi neclare, constată Le Nouvel Observateur. Consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov, a declarat că Moscova i-ar putea acorda Ucrainei un împrumut important, pentru a o ajuta să iasă din criză. Însă, deocamdată, nu a fost avansată nicio sumă. Pe agenda întrevederilor figurează şi alte teme de discuţii, în special privind semnarea unui acord de cooperare în domeniul aeronautic sau în domeniul comerţului. Moscova, singurul furnizor de gaz pentru Ucraina, i-a dat de asemenea de înţeles Kievului că ar putea reduce substanţial tarifele la gaz practicate în relaţia cu această ţară.
Un alt motiv pentru a alimenta speculaţiile este că autorităţile ucrainene şi ruse au afirmat iniţial că aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală patronată de Rusia nu este pe ordinea de zi a actualei vizite, însă ministrul rus al economiei, Aleksei Uliukaiev, a declarat luni, citat de agenţia de presă Interfax, că o 'foaie de parcurs' privind înlăturarea barierelor comerciale între cele două ţări ar putea să fie totuşi examinată.
Această vizită a preşedintelui ucrainean la Moscova ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Kiev şi Bruxelles, este de părere publicaţia franceză. Confruntându-se cu presiunea străzii, preşedintele Ianukovici a părut să caute un mijloc pentru a menţine negocierile cu UE, negocieri, totuşi, destul de haotice, care l-au determinat pe comisarul european pentru politică de vecinătate, Stefan Fule, să scrie pe Twitter că acestea au fost suspendate din cauza lipsei unui 'angajament clar' din partea preşedintelui ucrainean.
Aceste cuvinte au fost contestate de diferiţi miniştri de externe în timpul Consiliului de luni de la Bruxelles, însă ele traduc lehamitea europenilor în faţa absenţei de voinţă politică din partea preşedinţiei ucrainene în vederea finalizării cu succes a negocierilor.
'Dacă există un mesaj clar din partea Kievului, de exemplu mâine, atunci noi putem semna (Acordul de asociere) până la sfârşitul săptămânii', a declarat ministrul suedez, Carl Bildt. Înfocat apărător al unei apropieri între Ucraina şi UE, Bildt denunţă totuşi 'dublul limbaj' al lui Viktor Ianukovici, 'care spune un lucru într-o zi anumitor persoane şi altceva a doua zi altor persoane'.
Or, în faţa crizei economice care afectează Ucraina, Viktor Ianukovici ar trebui să ia cât mai repede o decizie. Vizita sa la Moscova va însemna oare 'ora alegerii'? Nimic nu este sigur, consideră Le Nouvel Observateur.