Ce şanse are Nicuşor Dan să intră în turul doi al prezidenţialelor? Explicaţiile unui cunoscut politolog

Nicusor Dan (Facebook)
Andrei Pricopie
18.12.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, într-o intervenţie la Euronews, despre candidatura primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în primăvară.

Jurnalist: Ce fel de candidat este domnul Nicuşor Dan?

Cristian Pîrvulescu: Domnul Nicuşor Dan ar vrea orice definiţie cu putinţă, dar cea de stânga n-ar accepta-o niciodată. Nicuşor Dan se consideră un politician de centru-dreapta. N-a ascuns niciodată simpatiile pentru dreapta. Este conservator. N-aş vorbi de o dreaptă care e centristă şi liberală, ci mai degrabă de conservatorism societal. Să nu uităm că a părăsit conducerea USR în 2018, creatorul şi preşedintele fondator al USR-ului, din cauza diferenţelor ideologice legate de referendumul pentru familie, poziţiile sale mult mai conservatoare decât ale colegilor săi din conducerea USR din acel moment justificând această plecare. Iar ulterior şi-a construit o susţinere.

Pentru că a şi recunoscut, fără susţinerea PNL şi a lui Ludovic Orban, probabil n-ar fi devenit primar al Capitalei în contextul special pe care l-au constituit alegerile din septembrie 2020, în condiţii de pandemie, în condiţii cu totul şi cu totul particulare. În alte condiţii, probabil că situaţia ar fi fost mult mai dificilă. I-a fost uşor apoi, în 2024, să câştige al doilea mandat, mult mai uşor decât au crezut foarte mulţi şi asta pentru că nu s-a putut construi o alternativă la Nicuşor Dan, o alternativă credibilă.

Jurnalist: Au căutat un candidat unic împotriva lui Nicuşor Dan atunci şi au dat greş. Acum, care ar fi şansele lui Nicuşor Dan să schimbe clădirea sau să schimbe locul din care îşi ţine discursurile, scările din clădirea din faţa parcului Cişmigiu, cu Palatul Cotroceni? Mă întreb acest lucru pentru că e un candidat redutabil. Dacă şi-a anunţat candidatura, are şanse sau nu? Spuneţi-ne dumneavoastră.

Cristian Pîrvulescu: În momentul de faţă este singurul care şi-a anunţat candidatura, deci va intra în sondaje şi nu va intra de la zero. Nu va fi un necunoscut. Are şanse. Nu ştiu să vă spun cât de importante sunt şansele în momentul de faţă, dar cu siguranţă are şanse, inclusiv şansa să intre în turul 2. O confruntare de turul 2, ştiţi că se rescrie în funcţie de forţele politice care intră acolo.

Are în continuare şanse să fie un candidat unic, chiar dacă PSD nu s-a arătat entuziasmat. PNL nu are încă un argument, probabil că încă filozofează asupra subiectului, iar USR şi-a afirmat susţinerea pentru preşedinta partidului, pe care n-or să poată să o schimbe şi or să aibă nevoie de o justificare. Sigur, dacă alte partide acceptă candidatura lui Nicuşor Dan, şi USR va fi obligat să găsească o soluţie, dar pentru moment nu. Fără susţinerea PSD nu va fi o candidatură puternică.

Pe de altă parte, ştiţi, marea problema este aceea a electoratului PSD. Este electoratul PSD dispus să voteze, în afară de cei care sunt disciplinaţi ai partidului, un candidat comun? Nu ştiu. Când era vorba de votarea doamnei Lasconi, auzeam pe foarte mulţi din PSD care spuneau că ei raţional vor vota, nu sunt de acord neapărat cu doamna Lasconi, doar că alegătorii PSD nu vor face.

De ce ar face asta pentru domnul Nicuşor Dan, care nu este mult diferit ideologic de doamna Lasconi, chiar dacă are altă experienţă politică. Amândoi au fost primari, dar una este să fii primar la Bucureşti, cu alte probleme, altă expunere, şi alta este să fii primar la Câmpulung Muscel, mult mai uşor de gestionat totuşi, un municipiu de provincie.

Jurnalist: Aţi văzut în discursul lui Nicuşor Dan să fi atacat în vreun fel, să fi criticat PSD-ul, aşa cum a făcut-o Elena Lasconi?

Cristian Pîrvulescu: Nu. A fost mult mai ponderat şi datorită experienţei pe care a avut-o, pentru că a înţeles cât de importantă este cooperarea. Dar şi pentru că, dincolo de candidatura la primărie anul acesta, Nicuşor Dan n-a negat niciodată că ar fi interesat de prezidenţiale. Data viitoare, în 2029, ar fi fost după 2028, după încheierea celui de-al doilea mandat. Dar dacă se poate mai devreme, de ce n-ar face-o? Este o oportunitate, are notorietate, există un vot în favoarea sa, cel puţin în Bucureşti, şi poate să-l transfere în alte părţi din ţară. Mi se pare absolut normal să încerce să candideze şi, apropo, a spus că e o surpriză. Dar nu e.

Jurnalist: Era o surpriză cumva aşteptată, plutea în aer. Noi, jurnaliştii, ne întrebam, chiar încercam să-l contactăm pe domnul Nicuşor Dan. Lăsa să se înţeleagă cumva faptul că ar putea să vină cu o decizie. Iată că decizia sau anunţul a fost făcut. Spuneaţi că a câştigat al doilea mandat foarte uşor, lejer, dar România nu este Bucureşti. Şi asta vreau să ne explicaţi ce se schimbă atunci când un candidat care este votat de două ori la Primăria Capitalei candidează la cea mai importantă funcţie în stat, în România.

Cristian Pîrvulescu: Acum avem experienţa lui Traian Băsescu, care după câştigarea celui de-al doilea mandat şi nu la foarte multă vreme după, a candidat în mod cu totul surprinzător, dar comparaţia poate fi făcută la alegerile prezidenţiale în 2004, şi le-a câştigat. Nu era candidat oficial. E adevărat că atunci nu s-au amânat alegerile, dar domnul Stolojan, care avea şanse foarte mici, sau mult mai mici decât Adrian Năstase, s-a retras din motive de sănătate, a fost un stres extraordinar pentru domnia sa, iar Traian Băsescu, în mod surprinzător şi împotriva tuturor sondajelor, a câştigat alegerile.

Şi Nicuşor Dan poate să o facă. Acum, oportunitatea este mare şi are avantajul primei candidaturi lansate în mod oficial. Nimeni altcineva n-a făcut-o. Nici Simion n-o face, nici alţii n-o fac, pe câtă vreme Nicuşor Dan...

Jurnalist: Toată lumea aşteaptă cumva să se apropie, să nu fie în centrul atenţiei, să nu li se erodeze din imagine. Ce i se mai poate întâmpla lui Nicuşor Dan? Iată, astăzi, de exemplu, a fost întrebat despre o întâlnire pe care a avut-o cu fostul ambasador Zuckerman al Statelor Unite la Bucureşti. Am văzut iarăşi comentarii despre acele discuţii, despre faptul că în spatele campaniei sale ar fi fost o persoană care ar fi avut legături economice cu Rusia.

Cristian Pîrvulescu: Această problemă rămâne, dar ea era deja cunoscută. Deci nu apar lucruri noi. Iar o întâlnire cu Zuckerman nu e interesantă, dar nu spune foarte multe lucruri.

Jurnalist: A fost o întâlnire privată, a fost explicaţia lui Nicuşor Dan.

Cristian Pîrvulescu: Ştiţi, întâlniri private cu persoane care au influenţă politică nu sunt private şi, pe de altă parte, dacă cineva a monitorizat-o, înseamnă că era interesat. Nu sunt dintre naivii care cred că presa află de aceste întâlniri absolut întâmplător. Cineva le monitorizează, transmite informaţia, iar presa o preia şi o comentează.

Bun, probabil că a încercat să obţină un sfat de la un politician, mă rog, un fost ambasador care trăieşte în România, dar care înţelege în egală măsură şi viaţa din Statele Unite ale Americii şi pe cea din România. Unii ar putea să improvizeze în legătură cu relaţiile cu gruparea Trump, n-au decât, nu vreau să speculez pe tema asta, dar încă o dată, ce lucru grav care să-i tulbure candidatura se poate întâmpla, pentru că acestea nu sunt lucruri...

Rămâne în continuare discuţia legată de sprijinul rusesc, care a fost lansată în campania pentru locale, dar la alegerile pentru Primăria Generală nu a constituit un impediment şi bănuiesc că bucureştenii, care sunt alegători destul de bine informaţi, ştiau despre ce e vorba. Altfel spus, la acel moment Nicuşor Dan a ştiut să gestioneze situaţia respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor