Ce îi cere Lasconi lui Ciucă: Să se rupă "pe bune" de PSD şi de "extraterestrul" Iohannis / Vrea guvernare USR-PNL-UDMR

Elena Lasconi (via Lucian Daniel Stanciu Viziteu)
Andrei Pricopie
26.07.2024

Preşedinta USR, Elena Lasconi, le-a cerut liberalilor, în direct la Digi24, să se rupă "pe bune" de social-democraţi şi de preşedintele Klaus Iohannis şi să strângă rândurile pe dreapta sferei politice. Dacă lucrurile merg bine la alegeri, Lasconi vede o posibilă coaliţie de guvernare USR-PNL-UDMR.

Jurnalistă: Sunteţi mai vocală astăzi la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Nu sunt primele astfel de atitudini. USR-ul a criticat, sau dumneavoastră aţi criticat, dar nu atât de frecvent, atât de des. Acum sunteţi în postura unui candidat la alegerile prezidenţiale. Dar, în egală măsură, aţi anunţat şi dumneavoastră o tatonare - aşa am perceput-o cu toţii - cu PNL. Cum merg cele două mână-n mână? Cum sunt aceste discuţii cu PNL? Aflăm că Nicolae Ciucă nu mai are loc în agendă pentru întâlnirea cu dumneavoastră, după ce i-aţi spus că ar trebui să se ocupe de igienizarea partidului.

Elena Lasconi: Am aflat, dar asta am spus-o de multe ori, nu doar atunci. Am aflat...

Jurnalistă: Deci nu credeţi că are legătură cu declaraţia dumneavoastră? Dar cu ce să aibă legătură?

Elena Lasconi: Nu. 100% nu. A fost influenţat de cineva să facă asta. Am aflat de această declaraţie pe care a făcut-o domnul Ciucă şi m-a întristat. Şi cred că asta se datorează faptului că noi, în loc să stăm la o masă, să dialogăm, pentru că noi avem principii liberale şi spunem că suntem de dreapta, pentru că noi dialogăm prin intermediul presei... De asta s-a întâmplat lucrul acesta. Mai mult decât atât, eu nu am iniţiat nicio întâlnire. Am spus că sunt deschisă dialogului.

Pe de altă parte, USR-ul o să aibă întotdeauna uşa deschisă pentru un dialog cu PNL-ul. Când am spus că PNL-ul ar avea nevoie de o igienizare, de o schimbare, vă spun exact la ce m-am referit şi aş vrea să vedem dacă va încerca să mă judece vreun membru PNL. Mă refeream la următorul lucru: să se detaşeze şi să se rupă practic de PSD. PNL să se rupă de PSD şi să nu mai stea să-şi asume greşelile pe care le face chiar şi acum, înainte de alegeri, Ciolacu, prim-ministrul PSD. Deci, de greşeli e vorba, să se detaşeze, să se rupă de ei.

Jurnalistă: Vă vor spune că, în momentul în care a fost discuţia despre taxe, s-au opus unor taxe.

Elena Lasconi: Am înţeles, dar să se rupă pe bune. Asta ar fi una, o schimbare.

Jurnalistă: A ameninţat cu ieşirea de la guvernare.

Elena Lasconi: Păi să o şi facă. Doi, să se detaşeze de Klaus Iohannis. Pentru că este o mare dezamăgire pentru români şi le face rău. Şi v-am spus de ce. Pentru că s-a îndepărtat foarte tare de oameni, zici că e în altă bulă, în alt univers, el nu mai reprezintă România, nu mai reprezintă românii şi cred că le-ar face bine lucrul acesta.

Dar eu nu o să le mai dau sfaturi. Că am treabă de făcut. Eu mă duc în ţară, am de vorbit cu oamenii. Ceea ce pot să vă spun este următorul lucru: eu îl stimez pe domnul Ciucă. Îl respect. Mi-aş dori foarte mult să avem un dialog. Şi când spun asta, mă refer la un dialog constructiv. Să lăsăm orgoliile la o parte şi să vorbim omeneşte, nu să facem alianţe electorale. Nu m-am gândit la alianţe electorale.

Nu m-am gândit la nimic altceva decât să păstrăm un dialog, pentru că suntem liberali. Şi de ce spun asta? România are nevoie să fie condusă de liberali, de partea de liberali împreună, nu de PNL, de USR. Eu aşa văd.

Jurnalistă: Aşa că iniţiativa aceasta la dialog, sau pentru întâlnirea care urma sa aibă loc săptămâna aceasta şi înţelegem că nu va avea loc, a venit de unde? Nu de la dumneavoastră? V-a invitat Nicolae Ciucă la o discuţie?

Elena Lasconi: Nu direct. Dar am avut nişte discuţii telefonice cu domnul Ciucă. Dar nu are importanţă. Pentru că eu nu o să mai spun. Adică lucrurile astea ţin de oamenii politici. Eu mi-aş dori foarte mult să ne concentrăm pe ceea ce este important, şi anume România. Cred că e nevoie să reducem taxele, avem nevoie de o guvernare de dreapta, dacă vrem să atragem şi investitorii încoace, pentru că am văzut ce înseamnă PSD atâta timp. Deci eu asta văd, după alegeri există minimum trei opţiuni: o guvernare PSD-PNL, o guvernare PSD-AUR, o guvernare USR-PNL-UDMR. Eu aşa o văd.

Jurnalistă: Şi cu cei de la UDMR aţi discutat?

Elena Lasconi: Nu am discutat.

Jurnalistă: Sau măcar aţi început, dar nu aţi început discuţia.

Elena Lasconi: Nu o să mai declar cu cine vreau să discut. Eu o să discut cu toată lumea. Şi ei ştiu unde mă găsesc, dacă vor să discute cu mine. Eu sunt un om al dialogului. Şi-mi doresc să facem bine pentru România. Restul sunt detalii. Nici n-ar fi trebuit să vorbim la televizor.

Jurnalistă: Totuşi, Nicolae Ciucă v-a transmis să vă gândiţi la consecinţe, că sunteţi într-un entuziasm în acest moment. Tocmai aţi preluat partidul, dar să vă gândiţi la consecinţe atunci când faceţi astfel de declaraţii. A fost răspunsul la întrebarea unui jurnalist care încerca să afle dacă se poate iniţia o colaborare PNL-USR în perioada următoare. Iar răspunsul a fost: atenţie la consecinţe, Elena Lasconi. Am parafrazat-o, evident.

Elena Lasconi: Da, eu îl înţeleg. A făcut aceeaşi declaraţie pe care a făcut-o un alt coleg de-al lui înainte cu o seară, din câte ştiu.

Jurnalistă: La Rareş Bogdan v-aţi referit? V-a spus că sunteţi uşor obraznică.

Elena Lasconi: Nu, mie mi se pare că aşa a fost atitudinea lor. Dar eu nu vreau să mă apuc să comentez despre asta. Şi erau într-o discuţie, în primul rând cu o femeie. A lipsit politeţea, cum să zic... Dar am simţit agresivitate şi nu are importanţă pentru că aici nu au loc sensibilităţile. Pe mine mă interesează să construim pentru România. Dacă doresc un dialog constructiv în direcţia aia, uşa USR-ului este deschisă, telefonul meu îl au, ştiu unde mă găsesc.

Jurnalistă: Iată declaraţia: "Uşor obraznică, o invit să-şi vadă de treabă şi de lungul nasului, în propriul partid. În cadrul partidului nostru, lucrurile au fost curăţate cu mult timp în urmă."

Elena Lasconi: Discutam despre detaşarea şi ruperea de PSD, pe care n-au făcut-o. Nu ştiu la ce s-au referit ei. Pentru că nu au avut un dialog cu mine. Eu v-am spus două chestiuni: să se îndepărteze de Klaus Iohannis şi pe bune de PSD.

Jurnalistă: Cum ar putea să se îndepărteze de Klaus Iohannis? Influenţa preşedintelui s-a văzut şi în momentul în care au fost nominalizaţi miniştrii de către PNL când au format această guvernare. Nu credeţi astăzi că preşedintele României, Klaus Iohannis, are totuşi o influentă în PNL?

Elena Lasconi: Nu o să mai aibă. E locul liber la Cotroceni.

Jurnalistă: Credeţi ca-şi doreşte să preia partidul după Cotroceni?

Elena Lasconi: Cred că ar fi o mişcare foarte neinspirată, să spun aşa. Pentru că a dezamăgit foarte mult. Ar fi neinspirat.

Jurnalistă: Credeţi că cel care l-a sfătuit pe Nicolae Ciucă e tocmai Rareş Bogdan? Aţi spus că l-a sfătuit un coleg să nu se întâlnească cu dumneavoastră.

Elena Lasconi: Nu ştiu cum se sfătuiesc ei între ei, dar, vedeţi, armata este una dintre cele mai nedemocratice instituţii. Şi e bine să fie aşa. În armată răspunzi la ordine. Şi domnul Ciucă asta a făcut. A răspuns la ordinele de partid.

Jurnalistă: La ordinele lui Klaus Iohannis?

Elena Lasconi: Nu ştiu ale cui. Şi nu mă interesează, pentru că eu am treabă cu partidul meu.

Jurnalistă: Dacă urmărim discuţiile astea, care ar putea fi rezultatul? Că tot vorbim dacă v-aţi întâlni, nu v-aţi întâlni cu Nicolae Ciucă. Aţi fost dezamăgită că a amânat discuţia? Aţi aflat de la televizor? Aţi primit un SMS?

Elena Lasconi: Am aflat înainte de a vedea declaraţia. Şi am crezut că a intervenit ceva şi trebuie să plece din ţară. Şi apoi am văzut declaraţia la televizor. Am crezut că exagerează jurnaliştii, pentru că era exact cu acelaşi lucru pe care l-a spus Rareş Bogdan înainte cu o seară. Şi m-am gândit că domnul Ciucă comentează ce a spus Rareş Bogdan. Şi după aceea am văzut declaraţia. Păi mi se pare că e o copilărie ce-au făcut. Dar, încă o dată, eu cred că noi avem treabă cu ţara, cu România. Şi atunci va trebui să dialogăm.

Jurnalistă: Despre ce veţi discuta? Aţi vorbit de acest scenariu? După alegeri, există varianta unui guvern PNL, USR, UDMR?

Elena Lasconi: Acum depinde. Să vedem şi care va fi scorul. Există şi posibilitatea să fie USR-PNL. Există şi varianta asta.

Jurnalistă: Dacă ne raportăm la ultimele alegeri... scorul nu e în favoarea acestei afirmaţii.

Elena Lasconi: E adevărat. Dar mai există încă patru luni până la alegeri.

Jurnalistă: Şi ce credeţi că se va întâmpla până atunci?

Elena Lasconi: Eu cred că Dumnezeu iubeşte România şi El lucrează prin oameni. Şi sunt absolut sigură că va fi o guvernare de dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor