Cazul avionului dispărut. Două posibile fragmente ale aeronavei au fost descoperite în Australia

Două presupuse fragmente din avionul Malaysia Airlines dispărut pe 8 martie au fost descoperite în Oceanul Indian şi sunt acum în curs de investigaţie. John Young, un oficial din cadrul Autorităţii Australiene de Securitate Maritimă (AMSA) a declarat că cele două obiecte - unul fiind de aproape 24 de metri lungime - au fost reperate folosind imagini prin satelit. Avioane militare de căutare au fost expediate pentru a investiga.
Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan. (youtube.com)
Andrei Pricopie
20.03.2014

Două presupuse fragmente din avionul Malaysia Airlines dispărut pe 8 martie au fost descoperite în Oceanul Indian şi sunt acum în curs de investigaţie. John Young, un oficial din cadrul Autorităţii Australiene de Securitate Maritimă a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cele două obiecte - unul fiind de aproape 24 de metri lungime - au fost reperate folosind imagini prin satelit.

Patru avioane de căutare militare au fost trimise pentru a încerca să determine dacă cele două obiecte de mari dimensiuni plutind în Oceanului Indian sunt resturi ale avionului Malaysia Airlines în care se aflau 239 de oameni. John Young a sugerat că ar putea exista şi alte obiecte în apele din apropierea fragmentelor.

"Este o pistă, probabil cea mai bună pistă pe care o avem pentru moment, dar trebuie să mergem la faţa locului (...) pentru a vedea dacă aceasta înseamnă ceva sau nu", a precizat Young, în timp ce a avertizat că obiectele ar putea fi, de asemenea, resturi strânse de-a lungul unei rute de transport maritim.

Între timp, familiile celor aflaţi la bord aşteaptă cu emoţie rezultatele căutărilor.

Anterior, premierul Australiei Tony Abbott anunţase în Parlament că există informaţii noi, bazate pe date satelitare, privind obiecte care ar putea avea legătură cu zborul MH370.

Un oficial a declarat marţi pentru CNN că schimbarea de direcţie a aeronavei a fost aproape sigur programată de către cineva din cabina de pilotaj. Oficialul, informat despre starea curentă a anchetei, a declarat că schimbarea direcţiei a fost programată cu cel puţin 12 minute înainte de ultima conversaţie dintre co-pilotul avionului şi controlorii de trafic aerian.

Anchetatorii sunt de părere că avionul dispărut a deviat de la curs ca urmare a unui act deliberat, realizat de către cineva care ştia ce face, însă aceştia nu ştiu cine era la comandă, sau de ce avionul şi-a schimbat destinaţia sa iniţială.

Zborul MH370 care circula pe ruta Kuala Lumpur-Beijing a dispărut la scurt timp după decolare, sâmbătă, 8 martie, la ora 00.41 (vineri, 18.41 ora României). Potrivit unor noi rapoarte, aeronava a schimbat direcţia spre vest după ce a fost întreruptă comunicarea cu centrul de control. Se pare că această schimbare de direcţie nu a fost un accident.

Schimbarea direcţiei a fost programată cu cel puţin 12 minute înainte de ultima conversaţie dintre co-pilotul avionului şi controlorii de trafic aerian. Anchetatorii sunt de părere că avionul dispărut a deviat de la curs ca urmare a unui act deliberat, realizat de către cineva care ştia ce face, însă aceştia nu ştiu cine era la comandă, sau de ce avionul şi-a schimbat destinaţia sa iniţială.

Peste 25 de ţări participă la operaţiunile de căutare a avionului Boeing 777 care ar fi dispărut într-o regiune de circa 4,7 milioane de km pătraţi format din două coridoare: din nordul Tailandei până în Asia Centrală - coridorul nordic, şi din Indonezia până în sudul Oceanului Indian - coridorul sudic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor