Noi indicii în cazul avionului dispărut. Direcţia a fost schimbată în mod deliberat
alte articole
Cu o întârziere suspectă, guvernul tailandez a dezvăluit informaţii noi despre avionul dispărut al Malaysia Airlines. Noile date susţin ipoteza că aeronava a schimbat direcţia spre vest după ce a fost întreruptă comunicarea cu centrul de control. Se pare că această schimbare de direcţie nu a fost un accident.
Un oficial a declarat marţi pentru CNN că schimbarea de direcţie a aeronavei a fost aproape sigur programată de către cineva din cabina de pilotaj. Oficialul, informat despre starea curentă a anchetei, a declarat că schimbarea direcţiei a fost programată cu cel puţin 12 minute înainte de ultima conversaţie dintre co-pilotul avionului şi controlorii de trafic aerian.
Anchetatorii sunt de părere că avionul dispărut a deviat de la curs ca urmare a unui act deliberat, realizat de către cineva care ştia ce face, însă aceştia nu ştiu cine era la comandă, sau de ce avionul şi-a schimbat destinaţia sa iniţială.
Anchetatorii nu au descoperit nimic prin computere personale ale piloţilor sau prin e-mail-urile acestora, care să indice că abaterea bruscă de la traseul iniţial al aeronavei a fost planificată. Oficialii au declarat că au analizat, de asemenea, şi conversaţiile din cabina de pilotaj, dintre piloţi şi controlorii de trafic aerian şi nu au auzit nimic suspect sau ceva care ar putea explica de ce avionul şi-a schimbat cursul.
Ultimele informaţii dezvăluite de armata tailandeză potrivit cărora avionul virase spre vest, spre Strâmtoarea Malacca, este un semn încurajator pentru anchetatori, care după 10 zile de căutare nu găsiseră prea multe detalii privind locaţia avionului.
Armata tailandeză a primit date de la avionul Boeing 777-200, care mergea conform traseului planificat pe ruta Kuala Lumpur-Beijing până la ora 1:22, când a dispărut de pe radarele sale.
Şase minute mai târziu, armata tailandeză a detectat un semnal necunoscut, a afirmat un purtător de cuvânt al Royal Thai Air Force. Acest avion necunoscut, posibil zborul 370, se îndrepta acum în direcţia opusă, spre nord către Marea Andaman, la vest de peninsula malaysiană. Semnalul, care nu era clar şi continua să se întrerupă, a dispărut ulterior. Malaezia susţine că dovezile sugerează ca avionul a schimbat în mod deliberat direcţia spre vest.
Noile date constituie o a doua dovadă radar potrivit căreia avionul s-a întors într-adevăr spre Strâmtoarea Malacca. Prima dovadă de acest gen a venit de la forţele aeriene din Malaezia al căror radar militar a raportat că avionul trecuse peste insula Pulau Perak din strâmtoarea Malacca.
Armata tailandeză a pierdut semnalul aeronavei "necunoscute" din cauza limitelor radarului său militar.
Avionului Boeing 777 ar fi dispărut într-o regiune de circa 4,7 milioane de km pătraţi format din două coridoare: din nordul Tailandei în Asia Centrală - coridorul nordic care acoperă o parte din China, din Indonezia în sudul Oceanului Indian - coridorul sudic.
Pilotul şi primul ofiţer ai avionului dispărut, ambii din Malaysia, au fost investigaţi în căutarea de indicii, însă anchetatorii nu au găsit nicio dovadă pentru a lega pilot şi primul ofiţer de dispariţia avionului. Potrivit unei teorii a unui expert anti-terorism britanic, zborul MH 370 al Malaysia Airlines ar putea fi prima deturnare cibernetică a unui avion.
Fostul consilier ştiinţific Home Office, Sally Leivesley a declarat că teroriştii ar fi putut schimba viteza, direcţia şi altitudinea avionului prin semnale radio de la sistemul de management de zbor al avionului, a raportat Sydney Morning Herald. Avionul ar fi putut fi apoi prăbuşit sau aterizat, a continuat Leivesley.
Alţii susţin că ar fi vorba despre un complot terorist organizat de unii dintre pasageri.
Autorităţile au declarat că îi investighează pe toţi cei 239 de oameni care au fost la bordul avionului care este dispărut de 12 zile. Potrivit companiei aeriene, 153 din cei 227 de pasageri de la bordul avionului au venit din China continentală sau Hong Kong.