Zborul MH370: Ultimele cuvinte ale pilotului au fost rostite după ce avionul a fost deturnat

Avionul Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, dat dispărut sâmbătă  în Marea Chinei de Sud, a rămas în aer pentru aproximativ patru ore de  la momentul ultimei sale locaţii confirmate.
Avionul Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, dat dispărut sâmbătă în Marea Chinei de Sud, a rămas în aer pentru aproximativ patru ore de la momentul ultimei sale locaţii confirmate. (youtube.com)

Ultimele cuvinte ale pilotului de pe zborul MH370 - 'În regulă, noapte bună', aparent pronunţate cu o voce calmă - au fost rostite după ce avionul a fost deturnat, iar echipamentele de transmisie dezactivate, relatează The Daily Telegraph, citând dezvăluiri apărute duminică.

De asemenea, dezvăluirile au indicat că aeronava, dispărută cu peste nouă zile în urmă, ar fi aterizat şi a continuat să trimită semnale din oră în oră unui satelit până la aproape şapte ore după ultimul contact.

Ministrul malaezian al transportului, Hishammuddin Hussein, a indicat că sistemul ACARS al avionului - care semnalează viteza, altitudinea, poziţia şi nivelul de combustibil prin satelit - a fost dezactivat înainte ca pilotul să le fi urat colegilor săi de trafic aerian, pe un ton calm, 'Noapte bună'.

Zaharie Shah, unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de la Malaysia Airlines, ar fi putut spune aceste cuvinte fie sub ameninţarea teroriştilor care preluaseră controlul asupra avionului, fie în calitate de persoană care deturnase aeronava.

Ancheta poliţiei în ceea ce-l priveşte pe Zaharie Shah s-a intensificat duminică, în condiţiile în care poliţia a ridicat de la casa acestuia simulatorul de zbor pe care şi-l construise în vederea identificării de indicii care ar putea sugera că pilotul se antrena pentru a deturna avionul.

Pe de altă parte, nu există nicio dovadă care să sugereze că Zaharie Shah era implicat în acte de terorism. De asemenea, potrivit relatărilor, agenţiile de securitate au verificat marea majoritate a pasagerilor zborului MH370, fără a descoperi 'informaţii negative'.

Inspectorul General al Poliţiei din Malaezia a subliniat, însă, că toate cele 239 de persoane aflate la bordul aeronavei continuă să fie verificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe