Catherine Ashton întreprinde prima sa vizită în Iran
alte articole
Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a ajuns sâmbătă la Teheran, capitala Iranului, unde va avea întrevederi cu oficiali iranieni, pe tema dosarului nuclear iranian şi a relaţiilor între Iran şi ţările UE.
Pentru Lady Ashton, aceasta este prima sa vizită în Iran, ţară care nu a mai fost vizitată de un şef al politicii externe al UE din 2008. Ashton, care se află în Iran şi în calitate de reprezentant al grupului P 5 + 1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) va avea întrevederi cu preşedintele iranian Hassan Rohani, cu şeful Parlamentului Ali Larijani şi cu ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif, informează Deutsche Welle.
Presa iraniană saluta sâmbătă dimineaţa sosirea lui Catherine Ashton la Teheran, urându-i bun venit şi interpretând venirea ei ca pe o realizare a noi abordări politice a preşedintelui Rohani, care a promis să se angajeze în relaţii constructive cu naţiunile occidentale.
"Doamna Ashton călătoreşte la Iran în calitate de şef al politicii externe a UE, iar pe agenda ei se află discutarea relaţiilor bilaterale dintre Iran şi Uniunea Europeană ... în mod natural problema nucleară va fi ridicată de asemenea,", a declarat ministrul adjunct de externe iranian Majid Takhte Ravanchi.
Citând surse apropiate delegaţiei lui Catherine Ashton, AFP informează că pe agenda vizitei şefei diplomaţiei UE în Iran se regăsesc şi probleme de drepturile omului. Astfel, sâmbătă seara, Ashton a avut programate discuţii cu reprezentanţi de sex feminin ai societăţii civile din Iran.
Negocieri pe tema dosarului nuclear
În luna noiembrie a anului trecut, cele şase puteri mondiale din grupul P 5+1 şi Iranul au ajuns la un acord interimar care prevede relaxarea unora dintre sancţiunile impuse Teheranului, în schimbul obligaţiei iranienilor de a da curs celor mai sensibile cereri ale occidentului, şi anume să înceteze îmbogăţirea uraniului la nivelul de peste 5%, să-şi neutralizeze stocul de uraniu imbogăţit la un nivel de până la 20%, să nu construiască noi centrifuge nucleare să stopeze lucrările de la centrala nucleară de la Arak etc.
Prin continuarea discuţiilor între Iran şi P 5+1, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa), plus Germania îşi propun să ajungă la un acord cuprinzător şi final cu Iranul până pe 20 iulie, când acordul interimar expiră. În această săptămână, la Viena au avut loc "discuţii tehnice", următoarea rundă de discuţii la nivel înalt fiind programată pe 17 martie.