Şeful serviciului secret al armatei israeliene: '170.000 de rachete sunt îndreptate spre Israel'

(photos.com)

Şeful serviciului secret al armatei israeliene, generalul Aviv Koshavi, a declarat joi, cu prilejul unei intervenţii la adunarea anuală a Institutului israelian pentru Studii de Securitate Naţională (INSS), că '170.000 de rachete ameninţă din diferite zone Israelul', informează vineri ziarul ABC.

Potrivit generalului Koshavi, marea parte a acestor rachete se află în mâinile miliţiei libaneze Hezbolllah şi a celei palestiniene, Hamas. El a recunoscut că în ultimii ani 'inamicul are capacitate de a lansa împotriva oraşelor israeliene o cantitate de exploziv ce nu poate fi neglijată', notează în ediţia sa digitală ziarul Yediot Aharanot.

Aceste rachete se află în dotarea mişcării libaneze şiite Hezbollah, care în timpul războiului din 2006 a lansat asupra teritoriului israelian circa 4.000 de rachete. Dar şi în mâinile partidului Hamás, care guvernează în fâşia Gaza, şi care a lansat 1.500 de proiectile de acest tip, ca răspuns la ofensiva Israelului din anul 2012.

Ameninţarea cu rachete lansată de ţările arabe la adresa oraşelor israeliene - devenită efectivă prima dată în 1991 în timpul primului război din Golf - a determinat Ministerul israelian al Apărării să realizeze un scut antirachetă, care a fost testat cu succes anul trecut.

Totuşi chiar şi în aceste condiţii, cadrele superioare ale armatei recunosc că 'nu există o securitate ermetică' şi că ţara nu ar putea face faţă unui atac masiv venit de pe mai multe fronturi. În cel mai rău dintre scenariile preconizate de serviciile secrete, Israelul ar putea fi implicat într-un conflict la trei din frontierele sale: Hezbollah şi Siria la nord, Iran la est şi Hamas la sud.

În perspectiva unei agravări a situaţiei, armata israeliană a informat marţi despre crearea unei noi Divizii în Înălţimile Golan, ocupate în 1967. Nou divizie intitulată 'Bashán' va asuma responsabilitatea împrejurimilor muntelui Hermón, cel mai înalt din zonă şi de pe care poate fi văzut Damascul într-o zi senină. Restul podişului va rămâne în grija diviziei de până acum.

Într-un eveniment desfăşurat joi în oraşul Herzlíya, şeful armatei israeliene, generalul Beni Gantz, a prezentat situaţia de instabilitate din întreaga regiune, în urma căderii mai multor regimuri de la guvernare. Şeful armatei israeliene a asigurat că 'duşmanul recuperează distanţa în privinţa capacităţii militare. Referitor la Hezbollah, generalul a avertizat că miliţia şiită 'are un arsenal mai mare decât cel al multor state'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe