John Kerry: Bashar al-Assad are un avantaj în conflictul din Siria

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Şeful diplomaţiei Statelor Unite, John Kerry, a declarat miercuri că, în urma masacrului de săptămâna trecută din oraşul Alep, regimul lui Bashar al-Assad are un avantaj minor însă nu este vorba în niciun caz de un „eşec” al strategiei americane pentru Siria, notează mediafax.

„Este adevărat, da, al-Assad şi-a ameliorat puţin poziţia. Însă el încă nu a câştigat. Este un impas", a declarat Secretarul de Stat american pentru CNN.

John Kerry este de părere că „politica pentru Siria este foarte dificilă” însă nu este vorba de un eventual „eşec” al strategiei americane pentru situaţia critică de la Damasc. Negocierile de pace de la Geneva II, alături de opoziţia siriană şi regimul al-Assad, nu au adus momentan niciun rezultat concret.

„Nu vreau în niciun fel să caut scuze, (dar) vrem ca aceasta să avanseze cât mai repede, să o facem mai eficientă", a adăugat secretarul de Stat

În timpul conferinţei de la München, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, John Kerry ar fi admis că politica Statelor Unite pentru Siria a eşuat şi va trebui schimbată. Reîntors acasă, Kerry ar fi pledat în faţa mai multor senatori influenţi americani pentru înarmarea rebelilor sirieni.

Afirmaţiile Secretarului de Stat ar fi creat unele polemici la Washington însă Departamentul de Stat a evitat să ofere un răspuns concret, lăsând de înţeles numai că, pe viitor, va fi nevoie de noi demersuri pentru rezolvarea conflictului din Siria.

"Diplomaţia este dură (...), dar începem să vedem contururile modalităţii în care vom putea" să facem progrese, a declarat Kerry.

În ciuda unui progres concret, diplomaţia americană s-a declarat satisfăcută de desfăşurarea negocierilor dintre opoziţia siriană şi delegaţia regimului al-Assad.

Recent, Kerry a îndemnat regimul de la Damasc să-şi respecte obligaţiile internaţionale privind distrugerea armamentului chimic, acţiuni pe care le-a întârziat în mod intenţionat, avertizând că, în caz contrar, vor exista „consecinţe”.

La ordinul guvernului Bashar al Assad, o escadrilă de elicoptere militare a bombardat oraşul sirian Alep, atac în urma căruia 85 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care şi 65 de civili, anunţa duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Conform publicaţiei The Sunday Times, experţii ruşi au anunţat că regimul Bashar al-Assad a început să-şi consolideze arsenalul chimic şi biologic cu ajutorul tehnologiilor din Coreea de Nord şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe