Corupţia din Turcia: O altă înregistrare l-ar incrimina pe Erdogan

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Miercuri, în mijlocul scandalului de corupţie din Turcia, a fost publicat un material audio incriminatoriu în care premierul turc, Tayyip Erdogan, i-ar fi dat fiului său sfaturi ilegale, notează joi Reuters.

La începutul săptămânii, o altă înregistrare în care Erdogan îi spunea fiului său să ”scape” de o sumă foarte mare de bani, cu ajutorul familiei sale, au zguduit partidul AKP din Turcia chiar înainte de alegerile din luna martie. Înregistrările, publicate sub un pseudonim, au fost denunţate de Erdogan ca fiind o fabricaţie a oponenţilor săi politici.

Materialul audio publicat miercuri l-ar reprezenta pe Erdogan în timp ce îi explică lui Bilal cum să primească o ofertă mai bună într-o afacere, fără a se menţiona şi care este afacerea în cauză. Jurnaliştii din partea Reuters nu au putut verifica autenticitatea înregistrărilor.

Singurul detaliu care apare în timpul materialului audio este o referire la ”domnul Sitki” făcută de Bilal Erdogan, care n-ar putea duce la bun sfârşit înţelegerea conform condiţiilor iniţiale.

În textul clipului de pe Youtube este făcută o referinţă la Sitki Ayan, şeful companiei Turang Transit din Istanbul. În 2010, Turang a primit licenţa pentru construcţia conductei de gaze Iran - Europa, prin Turcia. Compania Turang a primit mai multe stimulente în luna decembrie, inclusiv scutiri de taxe pe investiţii în valoare de 5,2 miliarde de dolari, din partea guvernului, conform site-ului Ministerului Economiei turc.

Luni, convorbirile din ultimii trei ani ale unora dintre cei mai influenţi oameni din Turcia, printre care Erdogan, miniştrii din cabinetul său, preşedintele şi şeful serviciilor de securitate, ar fi fost înregistrate la ordinul unui grup de procurori loiali lui Fetullah Gulen, un cleric islamist auto-exilat în SUA. Înregistrările ar fi fost publicate în presa din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe