"Arabia Saudită are rachete balistice" - Newsweek dezvăluie secretul Riadului
alte articole
Dezvăluirea făcută de Newsweek pare să survină pe fondul unor tensiuni foarte mari, apărute între ţările din Golf şi Iran. Conform dezvăluirilor din Newsweek, achiziţionarea ar fi avut loc în 2007, Arabia Saudită cumpărând rachetele din China. Tranzacţia s-ar fi făcut cu buna ştiinţă a serviciilor americane de spionaj.
Aluzii pe forumurile de specialişti în apărare şi spionaj au fost făcute în ultimii ani, dar nu au fost confirmate niciodată. Acum, Newsweek scrie într-un articol exclusiv, care se bazează pe o "sursă" din serviciile secrete: Arabia Saudită a cumpărat în anul 2007 rachete balistice de la China şi a făcut-o cu ajutorul serviciilor secrete americane, care astfel au putut verifica faptul că nu au focoase nucleare.
Împotriva cui sunt îndreptate rachetele? Evident, împotriva Iranului, marele duşman al Riad-ului. De notat modul în care China, o ţară care sprijină multe dintre aventurile Teheranului, când vine vorba de dolari, uită motivele geopolitice şi prietenii.
Era cunoscut faptul că în anii '80 Riad-ul a cumpărat în mod semi-clandestin rachete de la Beijing, stârnind mânia Washington-ului. Acum, noul "DF-21 East Wind" este o versiune îmbunătăţită a vechilor DF-3s care le-au precedat. Este vorba despre rachetele cu combustibil lichid din gama medie şi comparativ cu versiunile mai vechi au o precizie mai mare şi sunt mult mai uşor de utilizat.
Acum, Riad-ul îşi va putea îndrepta rachetele spre ţara Ayatollah-ului Khamenei, cu o posibilitate rezonabilă de a o distruge, deşi nimeni nu-şi imaginează că s-ar putea întâmpla, pentru că, probabil, rachetele iraniene au ca scop obiective similare în direcţia opusă. Un mic echilibru de teroare non nucleară, care seamănă întrucâtva cu tensiunile care au existat între SUA şi URSS.
Rachetele chineze în mâinile saudiţilor nu sunt totuşi o armă care pot schimba jocul. Pare vorbă mai degrabă de escaladarea unui război psihologic, sau un răspuns în faţa programului nuclear iranian.
Activiştii din zona Wadi Al Dawaser, unde sunt situate rachetele, raportează despre daunele aduse mediului cauzate de combustibilul lichid transportat de operatori, care este foarte toxic. Riad-ul a promis compensaţii care nu au mai ajuns niciodată.