Cât fac promisiunile Moscovei: Separatiştii atacă o unitate de grăniceri [video]
alte articole
Materialul video pe pagina originală Epoch Times România.
La Lugansk, un bastion al militanţilor proruşi din estul Ucrainei, separatiştii înarmaţi cu lansatoare de grenade şi arme de calibru mic au atacat, luni dimineaţa, o unitate de grăniceri de la periferia oraşului, scrie agenţia de presă ucraineană Unian.
La ora locală 04:00, respectiv 05:00 (potrivit agenţiei Ria Novosti), insurgenţii proruşi care se opun puterii pro-occidentale de la Kiev au atacat baza militară ucraineană de frontieră, iar cele două părţi s-au angajat într-un schimb de focuri utilizând atât arme de calibru mic, cât şi lansatoare de grenade.
Primul atac, care a durat circa 40 de minute, a fost respins de grănicerii ucraineni, însă după o scurtă pauză şi o schimbare de poziţii, separatiştii proruşi au declanşat un nou asediu care, a eşuat din nou. Cel de-al treilea atac a fost respins de grănicerii ucraineni, în rândul cărora se înregistrează mai mulţi răniţi. În tabăra separatiştilor, a fost, de asemenea, anunţată moartea unuia dintre ei.
După ce au proclamat suveranitatea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk în urma unor referendumuri considerate neconstituţionale, separatiştii proruşi din cele două regiuni anunţau, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, în cadrul unui congres al susţinătorilor federalizării Ucrainei desfăşurat la Doneţk, că cele două regiuni s-au unit şi au format un stat numit "Republica Novorossia".
Autointitulatul guvernator popular al Doneţkului, Pavel Gubarev, a declarat că alte şase regiuni ucrainene vor adera la "Republica Novorossia", şi anume Dniepropetrovsk, Zaporojie, Odesa, Nikolaev, Herson şi Harkov. Separarea acestora de patria-mamă, Ucraina, va avea loc în acelaşi mod ca regiunile Doneţk şi Lugansk, respectiv prin referendum, a explicat Gubarev.
Guvernul interimar de la Kiev, susţinut de occidentali, a refuzat să recunoască legitimitatea referendumurilor şi a continuat operaţiunile antiteroriste lansate la jumătatea lunii aprilie în regiunile rusofone din sud-estul Ucrainei, unde se confruntă cu o insurecţie separatistă.
Deşi secretarul de stat american John Kerry a anunţat joi că Rusia îşi retrage trupele de la frontiera estică cu Ucraina, în acelaşi timp a afirmat că o serie de luptători ceceni antrenaţi în Rusia au început să treacă graniţa ucraineană pentru a se alătura separatiştilor din estul fostei republici sovietice.