Canada arestează un director senior al Huawei Technologies
alte articole
Autorităţile canadiene au declarat, miercuri, că au arestat directorul financiar al Huawei Technologies din China - Sabrina Meng Wanzhou - pentru a fi extrădată în Statele Unite.
Sabrina Meng Wanzhou este fiica fondatorului companiei Huawei, Ren Zhengfei.
Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cel mai controversat. Ascensiunea sa a fost presărată cu scandaluri - primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.
Huawei este oficial fondată de Ren Zhengfei, un apropiat al Partidului Comunist şi al Armatei de Eliberare a Poporului din China.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Ian McLeod, a declarat că Sabrina Meng Wanzhou a fost arestată sâmbătă la Vancouver, British Columbia.
Arestarea a avut loc în ziua în care Trump s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre războiul comercial după încheierea summitului G-20 din Argentina. Cei doi lideri au convenit un armistiţiu de 90 de zile într-un război comercial tot mai tensionat, în care China este acuzată de încălcarea clauzelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi de folosirea spionajului pe scară largă pentru a fura rezultatele sectorului de cercetare şi dezvoltare al industriei americane.
McLeod a declarat că a fost impusă o interdicţie de publicare în cazul respectiv şi nu a putut oferi detalii suplimentare.
Wall Street Journal a raportat la începutul acestui an că autorităţile americane investighează dacă Huawei a încălcat sancţiunile împotriva Iranului.
Huawei a emis o declaraţie spunând că Meng schimba zboruri în Canada când a fost arestată "în numele Statelor Unite ale Americii" pentru a face faţă "acuzaţiilor nespecificate" aduse la New York.
"Compania a furnizat foarte puţine informaţii cu privire la acuzaţii şi nu este conştientă de vreo greşeală făcută de doamna Meng", se arată într-o declaraţie a firmei.
Deşi China este condusă de cel mai dictatorial regim existent în prezent, Ambasada chineză din Ottawa a declarat că drepturile omului au fost încălcate la arestarea directorului Huawei şi a cerut eliberarea sa.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din SUA a refuzat să comenteze.
În aprilie, China a cerut Washingtonului să nu strice relaţiile de afaceri după ce Wall Street Journal a publicat un raport în care arată că autorităţile americane investighează dacă Huawei a încălcat sancţiunile împotriva Iranului.
În aceeaşi lună, Washingtonul i-a interzis unei alte companii chineze - ZTE - să primească tehnologie americană într-un caz separat, deoarece le exporta către Iran şi Coreea de Nord
Wenran Jiang, profesor asociat la Institutul de Cercetări Asiatice de la Universitatea din British Columbia, citat de CTV News Canada, a declarat că regimul chinez va considera momentul arestării drept o conspiraţie între cele două state, îndreptată împotriva regimului.
"Se află în tranzit prin Vancouver, ceea ce înseamnă că agenţiile de informaţii din Canada şi SUA o urmăreau şi intenţionau să o aresteze de ceva timp", a spus el.