Trump impune o interdicţie asupra unui producător chinez de cipuri. Invocă temeri privind securitatea SUA

Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
31.10.2018

Preşedintele Donald Trump a interzis companiilor americane să colaboreze cu un producător de cipuri susţinut de guvernul comunist chinez pe motiv că acesta ameninţă securitatea naţională a Statelor Unite. Decizia va alimenta şi mai mult tensiunile dintre Beijing şi Washington.

Departamentul Comerţului din SUA a anunţat luni decizia de a bloca vânzarea de componente americane către compania chineză Fuijan Jinhua Integrated Circuit Company Ltd., potrivit Express.co.uk.

Departamentul a precizat că Jinhua “prezintă un risc semnificativ de implicare în activităţi care sunt contrare intereselor Statelor Unite privind securitatea naţională”.

Interdicţia ar putea face ca firma chineză, care se bazează pe tehnologie străină, să fie nevoită să îşi limiteze sau înceteze activitatea.

Decizia a fost anunţată după o interdicţie similară împotriva producătorului chinez de echipamente pentru telecomunicaţii ZTE în luna aprilie, care practic a îngenuncheat gigantul chinez.

Wilbur Ross, secretarul pentru comerţ, a comentat noua interdicţie afirmând: “Când o companie străină se implică în activităţi contrare intereselor noastre de securitate naţională, vom lua măsuri severe pentru protejarea securităţii noastre naţionale.

Producţia suplimentară, ţinând cont de potenţiala tehnologie de origine americană, ameninţă viabilitatea economică pe termen lung a furnizorilor americani de componente esenţiale pentru sistemele militare americane.

Plasarea companiei Jinhua pe lista entităţilor îi va limita capabilitatea acesteia de a ameninţa lanţul de aprovizionare cu componente esenţiale pentru sistemele noastre militare”.

Producătorul american de cipuri Micron Technology Inc. este implicat în prezent într-o dispută cu Jinhua, care este unul dintre principalii săi competitori.

Micron a acuzat firma chineză că îi fură secretele comerciale, însă Jinhua a negat cu tărie acuzaţiile.

Manish Bhatia, vicepreşedintele executiv al Micron, a declarat la sfârşitul lunii trecute că scurgerile tehnologice de la Jinhua sunt “în mod sigur o sursă de îngrijorare”.

Potrivit unui economist de la firma franceză de investiţii Natixis, interdicţia aplicată de SUA asupra Jinhua ar putea declanşa mai multe acţiuni în domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie.

Alicia Garcia Herrero, economistă la Natixis, a declarat pentru Wall Street Journal: “Ceea ce face acum SUA s-ar putea răspândi la orice lucru care este considerat a fi tehnologie de ultimă generaţie şi pe care SUA nu doreşte să o deţină China”.

Făcând referire la interdicţia plasată asupra ZTE, Herrero a afirmat: “Acest caz este foarte diferit de ZTE”.

Restricţiile privind exporturile către ZTE au fost ridicate după o înţelegere încheiată între gigantul chinez şi administraţia Trump. Acele restricţii au fost aplicate iniţial ca urmare a faptului că ZTE a încălcat o serie de sancţiuni impuse de SUA împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

De asemenea, Statele Unite au interzis participarea companiei Huawei la licitaţiile pentru contracte guvernamentale din cauza temerilor legate de spionaj.

China este cunoscută pentru activităţile de spionaj cibernetic, ce vizează inclusiv informaţii economice. În 2010, 15% din traficul global pe internet a fost redirecţionat prin China timp de 18 minute, incident fără precedent în istoria atacurilor cibernetice chineze, care ridică întrebări majore cu privire la intenţiile regimului comunist şi lipsa sa de transparenţă.

Conform legilor introduse recent de autorităţile comuniste de la Beijing, companiile trebuie să coopereze cu serviciile de informaţii, inclusiv dezvăluind informaţii privind tehnologiile folosite. Legea se aplică inclusiv companiilor străine şi este considerată una dintre modalităţile prin care Beijingul a obligat Occidentul să cedeze secrete tehnologice dacă doreşte să aibă acces la piaţa internă a Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor