SUA: Camera Reprezentanţilor adoptă un proiect de lege ce vizează investiţiile chineze. Turcia poate rămâne fără avioane F35

Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi un proiect de lege referitor la autorizarea unor investiţii în sectorul apărării naţionale, în valoare de 716 miliarde de dolari, care urmăreşte să controleze investiţiile făcute de China în SUA şi care interzice guvernului american să folosească tehnologie de la companiile de telecomunicaţii majore chineze, potrivit Reuters.

Legea John S. McCain National Defense Authorization Act, care trebuie de asemenea să fie votată de Senat, a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor cu 359 de voturi la 54. În timp ce măsura plasează controale asupra contractelor guvernului american cu giganţii chinezi ZTE Corp şi Huawei Technologies Co Ltd din cauza temerilor legate de securitatea naţională, restricţiile sunt mult mai slabe decât s-a stipulat iniţial.

În plus, în cadrul unei acţiuni îndreptate în mare parte împotriva Chinei, prin documentul legislativ se dă o mai mare competenţă Comisiei pentru Investiţii Străine din Statele Unite (CFIUS), care evaluează propunerile de investiţii străine pentru a determina dacă acestea prezintă temeri privind securitatea ţării.

Separat, proiectul de lege va autoriza cheltuirea a 7,6 miliarde de dolari pentru 77 de avioane de luptă F-35 Joint Strike, produse de Lockheed Martin Corp.

Legea, dacă va fi adoptată şi de Senat, va interzice livrarea avionului de vânătoare avansat Turciei, o membră NATO. Oficiali americani au avertizat Ankara că sistemul de apărare aeriană S-400 pe care doreşte să îl cumpere de la ruşi nu poate fi integrat în sistemul de apărare aeriană şi antirachetă al NATO.