SUA investighează Huawei pentru presupusa încălcare a sancţiunilor aplicate Iranului

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.04.2018

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a deschis o investigaţie asupra presupuselor încălcări ale sancţiunilor aplicate împotriva Iranului de către compania chineză Huawei Technologies, a precizat miercuri mass media americană.

Investigaţia a fost lansată după ce au fost emise citaţii către Huawei de către Departamentul Comerţului şi Trezorerie referitoare la probleme legate de sancţiunile respective, au susţinut Reuters, Wall Street Journal, New York Times şi alte organizaţii media, care au citat oficiali anonimi.

Reuters a declarat că, începând cel puţin cu 2016, autorităţile din Washington au anchetat presupusa livrare de către Huawei a unor produse de origine americană către Iran – compania chineză încălcând astfel reglementările privind sancţiunile americane aplicate împotriva Teheranului.

Reuters a mai afirmat că ancheta asupra Huawei este similară cu o altă anchetă despre care compania chineză ZTE Corp susţine acum că îi ameninţă supravieţuirea. Săptămâna trecută, SUA a interzis companiilor şi firmelor americane să vândă componente şi programe către ZTE timp de şapte ani.

De asemenea, Washington a sancţionat ZTE cu amenzi de aproape 1 miliard de dolari pentru presupusa livrare ilegală de produse americane Iranului, potrivit RFE/RL.

Huawei – unul dintre cei mai mari furnizori din lume de servicii şi echipamente pentru telecomunicaţii – s-a aflat în vizorul SUA din cauza legăturilor strânse cu Partidul Comunist Chinez, lucru despre care diverşi oficiali americani au afirmat că reprezintă un risc pentru securitatea SUA.

Activitatea Huawei în SUA a fost restricţionată ca urmare a temerilor că firma chineză ar putea submina competitorii americanii şi că telefoanele sale mobile şi echipamentele pentru reţele, folosite intens în alte ţări, ar putea furniza Beijingului oportunităţi pentru spionaj.

Luna trecută, autorităţile americane au propus aplicarea unor restricţii pe baza cărora micile companii de telecomunicaţii să nu poată cumpăra “echipamente sau servicii de la companii care reprezintă un pericol pentru securitatea naţională” a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor