Relaţiile SUA-China la răscruce din cauza unor documente explozive

Un muncitor chinez într-o piaţă de oţel din Yichang, provincia centrală chineză Hubei, 25 aprilie 2016.
Un muncitor chinez într-o piaţă de oţel din Yichang, provincia centrală chineză Hubei, 25 aprilie 2016. (Captură Foto)

Relaţiile dintre Statele Unite şi China se află la un pas de un conflict comercial dezastruos după ce Casa Albă a intrat în posesia mai multor documente explozive.

Acest lucru se datorează faptului că preşedintele Donald Trump ia în considerare impunerea unor restricţii mai ample asupra importurilor de oţel şi aluminiu ca urmare a unei investigaţii asupra presupusei implicări a Beijingului în furt de proprietate intelectuală.

Descoperirile făcute de o anchetă a Departamentului pentru Comerţ al SUA asupra furtului de proprietate intelectuală şi spionaj cibernetic vor fi dezvăluite joi.

Oportunitatea lui Trump de a impune noi tarife sau cote comerciale are loc după o investigaţie care a analizat dacă importurile de oţel străin reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

Săptămâna următoare, rezultatele unei investigaţii separate privind importurile tot mai mari de aluminiu vor ajunge de asemenea la Casa Albă.

Oficiali din Beijing aparent au fost nemulţumiţi de faptul că SUA a blocat achiziţionarea MoneyGream de către Ant Financial şi pentru că a făcut presiuni ca AT&T să nu mai vândă în SUA smartphone-ul Mate 10 de la Huawei pe fondul unor temeri legate de spionaj.

David Russet, fost asistent al secretarului de stat american pentru Asia de Est, a declarat pentru publicaţia The Telegraph: “Există semnale de avertizare inconfundabile că administraţia Trump va lua o măsură comercială dură”.

Un raport al Strategiei de Securitatea Naţională, publicat la sfârşitul anului trecut, a etichetat China şi Rusia drept rivali care urmăresc să “conteste puterea, influenţa şi interesele americane, încercând să erodeze securitatea şi prosperitatea SUA”.

Beijingul a fost foarte nemulţumit de acel raport, iar Ministerul chinez de Externe a precizat la acea vreme: “Cerem părţii americane să nu mai distorsioneze în mod deliberat intenţiile strategice ale Chinei şi să abandoneze astfel de concepte învechite precum mentalitatea Războiului Rece, altfel va ajunge să se rănească atât pe ea însăşi cât şi pe alţii”.

Capacitatea excesivă a producţiei Chinei de oţel şi aluminiu a devenit un factor comercial major deranjant pentru SUA şi Europa, determinându-le să ia în considerare noi măsuri pentru a proteja industriile şi locurile de muncă interne în faţa unui aflux de importuri chineze.

Între timp, China a anunţat vineri că extinderea exporturilor şi importurilor sale a încetinit în decembrie 2017, după ce a înregistrat o creştere în luna precedentă, amplificând semnele unui impuls economic în declin pe fondul extinderii unei campanii guvernamentale de a combate riscurile financiare şi poluarea generată de fabricile ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe