Noua Zeelandă exclude firma Huawei din noua reţea 5G

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2018

Agenţia de informaţii a Noii Zeelande a blocat miercuri operatorul de telefonie mobilă Spark să folosească echipamente de la gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei pentru lansarea reţelei 5G, invocând “un risc semnificativ pentru securitatea reţelei”.

Măsura a fost luată după o acţiune similară a Australiei din acest an, în condiţiile în care Occidentul, şi în special ţările care face parte din coaliţia Five Eyes, sunt tot mai îngrijorate de influenţa tot mai mare a Partidului Comunist în regiunea Pacificului, potrivit Deutsche Welle.

SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor ca să se asigure că furnizorii de servicii wireless şi de Internet nu folosesc echipamente Huawei, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume. Huawei a fost înfiinţată în 1987 de către un fost ofiţer al Armatei de Eliberare a Poporului. Statele occidentale sunt tot mai îngrijorate că această companie ar putea fi folosită pentru spionaj în favoarea statului comunist.

În declaraţia sa, Spark a susţinut că decizia Biroului Guvernamental pentru Securitatea Comunicaţiilor este “dezamăgitoare”, însă a precizat că nu va fi afectată lansarea reţelei sale 5G în iulie 2020. Compania a afirmat că a plănuit să folosească echipamente 5G Huawei pentru reţeaua sa, care implică construirea de turnuri de telefonie mobilă.

Tehnologia 5G pune un accent deosebit pe software-ul care asigură comunicarea între celulele reţelei, iar specialiştii consideră că este în special vulnerabilă la spionaj.

Noua Zeelandă este un membru al alianţei de spionaj Five Eyes, care include SUA, Marea Britanie, Canada şi Australia. China a negat de mult timp că echipamentele Huawei ar putea fi folosite ca o uşă ascunsă pentru spionaj sau colectare neautorizată de informaţii.

Compania Huawei, pe care Victor Ponta o propulsa în România pe vremea când era premier, este de mai mult timp ţinta unor scandaluri deosebite.

Reţeaua 5G este un proiect extrem de controversat. Pentru a promite transmisii cu viteze mult mai mari, tehnologia operează la frecvenţe mult mai mari decât 4G, cu efecte necunoscute asupra corpului uman. Un efect secundar al folosirii acestei benzi de frecvenţă este faptul că infrastructura este difuză, fiind necesară o reţea formată din numeroase celule, coordonate între ele mult mai strâns prin software. Tocmai rolul crescut al algoritmilor în reţea îngrijorează specialiştii preocupaţi de securitatea reţelelor.

Numeroase ţări se pregătesc de lansarea reţelelor mobile de 5G, deşi analiştii spun că puţini vor lansa servicii de 5G înainte de 2020.

Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, cunoscut, însă, pentru conexiunile sale cu armata chineză. Acţionariatul firmei este şi el extrem de obscur.

În decizia privind interzicerea utilizării echipamentelor Huawei pentru reţeaua sa majoră 5G, guvernul australian a declarat în această vară că reglementările naţionale de securitate aplicate în mod obişnuit firmelor de telecomunicaţii vor fi extinse la furnizorii de echipamente. Companiile care au fost „susceptibile de a fi supuse unor instrucţiuni extrajudiciare de la un guvern străin” ar putea prezenta un risc de securitate, a spus acesta.

Statele Unite au interzis participarea companiei Huawei la licitaţiile pentru contracte guvernamentale din cauza temerilor legate de spionaj. De asemenea, ZTE a fost ţinta unui scandal recent în SUA.

China este cunoscută pentru activităţile de spionaj cibernetic, ce vizează inclusiv informaţii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor