Ce este în spatele interzicerii primite de Huawei şi ZTE în Australia

Occidentului îi mai trece niţel China pe la ureche.
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.08.2018

Producătorul chinez de smartphone Huawei declară că guvernul australian i-a interzis să furnizeze tehnologie 5G pentru reţelele wireless ale Australiei. Conform Huawei, firma de comunicaţii soră, ZTE, a primit, de asemenea, interdicţie, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea naţională.

Compania Huawei, pe care Victor Ponta o propulsa în România, este de mai mult timp ţinta unor scandaluri deosebite.

Reţeaua 5G este un proiect extrem de controversat. Pentru a promite transmisii cu viteze mult mai mari, este obligată să opereze la frecvenţe mult mai mari decât 4G, cu efecte necunoscute asupra corpului uman. Un efect secundar al folosirii acestei benzi de frecvenţă este faptul că infrastructura va fi extrem de difuză, fiind necesară o reţea formată din numeroase celule, coordonate între ele mult mai strâns prin software. Tocmai rolul crescut al algoritmilor în reţea îngrijorează specialiştii preocupaţi de securitatea reţelelor.

Numeroase ţări se pregătesc de lansarea reţelelor mobile de 5G, deşi analiştii spun că puţini vor lansa servicii de 5G înainte de 2020.

Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, cunoscut, însă, pentru conexiunile sale cu armata chineză. Acţionariatul firmei este şi el extrem de obscur.

Guvernul australian a declarat, joi, că reglementările naţionale de securitate aplicate în mod obişnuit firmelor de telecomunicaţii vor fi extinse la furnizorii de echipamente. Companiile care au fost „susceptibile de a fi supuse unor instrucţiuni extrajudiciare de la un guvern străin” ar putea prezenta un risc de securitate, a spus acesta.

În 2010, 15% din traficul global pe internet a fost redirectat prin China timp de 18 minute, incident fără precedent în istoria atacurilor cibernetice

Statele Unite au interzis participarea companiei Huawei la licitaţiile pentru contracte guvernamentale din cauza temerilor legate de spionaj. De asemenea, ZTE a fost ţinta unui scandal recent în SUA.

China este cunoscută pentru activităţile de spionaj cibernetic, ce vizează inclusiv informaţii economice. În 2010, 15% din traficul global pe internet a fost redirecţionat prin China timp de 18 minute, incident fără precedent în istoria atacurilor cibernetice chineze, care ridică întrebări majore cu privire la intenţiile regimului comunist şi lipsa sa de transparenţă.

Conform legilor introduse recent de autorităţile comuniste de la Beijing, companiile trebuie să coopereze cu serviciile de informaţii, inclusiv prin dezvăluirea de informaţii privind tehnologiile folosite. Legea se aplică inclusiv companiilor străine şi este considerată una dintre modalităţile prin care Beijingul a obligat occidentul să cedeze secrete tehnologice dacă doreşte să aibă acces la piaţa internă a Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor