Facebook permite Huawei să acceseze date ale utilizatorilor

Facebook a recunoscut că a împărtăşit date ale utilizatorilor cu unii producători chinezi de smartphone-uri. Printre ei se află şi Huawei, care a fost învinuit de oficiali ai serviciilor americane ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.
Andrei Popescu
06.06.2018

alte articole

(Getty Images)
Andrei Popescu
06.06.2018

Companiile chineze Huawei, Lenovo, Oppo şi TCL s-au aflat printre numeroşii producători de telefoane mobile care au primit acces la datele Facebook, în cadrul a ceea ce gigantul american a declarat că ar fi fost o “operaţiune controlată”.

Francisco Varela, vicepreşedinte al Facebook şi specializat în parteneriate cu firme şi companii de telefonie mobilă, a confirmat un raport publicat marţi de ziarul american The New York Times, care a susţinut că gigantul în social media a oferit unor producători chinezi de smartphone-uri un acces consistent la datele prietenilor utilizatorilor, fără consimţământul lor explicit, conform Deutsche Welle.

Noul scandal în mijlocul căruia se află Facebook accentuează problemele legate de transmisia de date private către terţi şi folosirea acestora în scopuri dintre cele mai periculoase.

Dacă cu câteva luni în urmă, Facebook a fost acuzată că a oferit unor terţi date care au fost folosite în campania electorală americană şi care ar fi condus la victoria în alegeri a lui Donald Trump, mai puţin se ţtie despre faptul că procedurile nu sunt noi - Facebook a jucat acelaşi rol în cadrul campaniei lui Barack Obama pentru cel de-al doilea mandat.

În plus legăturile companiei cu regimuri dictatoriale precum cel al Arabiei Saudite sau al Chinei, sunt cunoscute.

În cazul dosarului actual, pe lista companiilor care au primit date private de la Facebook s-au aflat firme chineze cunoscute pentru legăturile cu serviciile de spionaj ale Chinei comuniste - precum Huawei care a fost interzisă de unele agenţii guvernamentale americane din cauza unor temeri privind securitatea.

În urma dezvăluirilor, Facebook a declarat că va pune capăt parteneriatului său cu Huawei la sfârşitul acestei săptămâni. Pe de altă parte nu a clarificat cum va răspunde consecinţelor geostrategice, legale - ca să nu mai vorbim de cele etice - pe care un asemenea parteneriatbizar le generează.

Mark Warner, democrat în Comisia de Informaţii a Senatului SUA, a declarat că noile revelaţii generează temeri legitime şi doreşte să ştie cum s-a asigurat Facebook că datele respective nu au fost transferate pe serverele chinezilor.

De câţiva ani, Huawei şi presupusa companie rivală din Shenzhen - ZTE - au fost subiectul unei suspiciuni legate de securitate în SUA. Dacă pe vremea mandatului lui Barack Obama, cunoscut dar neanchetat pentru legăturile sale ilegale cu Beijingul, scandalul legat de programul de spionaj în care erau angajate firmele chineze a beneficiat de muşamalizare din partea Casei Albe, administraţia Trump a ales să confrunte problema furtului de tehnologie şi secrete de care China se face vinovată - şi care costă SUA trilioane de dolari, anual.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-teh chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

Companiei ZTE i s-a interzis în luna aprilie să cumpere chipuri americane timp de şapte ani, după ce a încălcat o înţelegere încheiată între SUA şi China - întrucât firma chineză a vândut produse americane Iranului şi Coreei de Nord. Mişcarea a paralizat temporar compania chineză - iar ridicarea sancţiunilor a semnalat că intenţia administraţiei a fost de a trimite un mesaj părţii chineze cum că SUA nu va mai putea fi jefuită ca în codru, fără consecinţe, ca pe vremea lui Barack Obama.

Cambridge Analytica

Noile dezvăluiri privind Facebook şi producătorii chinezi de smartphone au fost făcute după ce gigantul american a fost lovit de un alt scandal privind securitatea datelor utilizatorilor săi, şi anume, Facebook a recunoscut că firma Cambridge Analytica a recoltat informaţii personale de la aproximativ 87 milioane de utilizatori ai reţelei sociale fără permisiunea acestora.

Cambridge Analytica este o companie privată britanică specializată în analiza datelor care foloseşte o "tehnologie specială de examinare a datelor" pentru a dezvolta o "comunicare strategică" pe Internet în timpul campaniilor electorale.

De reţinut este că firma a lucrat pentru diverse campanii politice, folosind datele recoltate pentru a îmbunătăţi un mecanism care urmărea să prezică şi să influenţeze comportamentul alegătorilor.

CNBC susţine că actele comise de Facebook au mers mult mai departe - şi că firma ar fi abordat “câteva spitale majore din SUA pentru a colecta date anonime [sublinierea noastră, n.r.] despre pacienţii lor, referitoare la boli şi reţete, pentru un proiect de cercetare [idem]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor