Partidul Comunist Chinez îmbracă haina moralistului: “Noi salvăm lumea de SUA”

Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
26.09.2018

Într-un nou raport guvernamental, China - care foloseşte ea însăşi practici comerciale incorecte, inclusiv furt de proprietate intelectuală – a criticat sancţiunile economice impuse de SUA, acuzând superputerea de “tactici comerciale agresive” care “periclitează revenirea economiei globale”, potrivit Express.co.uk.

Raportul Beijingului a fost elaborat după ce SUA a impus săptămâna trecută noi tarife la importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro), generând temeri pe pieţe cu privire la amplificarea războiului comercial şi tarifar dintre cele două tabere şi după ce Washingtonul a aplicat sancţiuni împotriva unei agenţii militare chineze de stat care a cumpărat arme din Rusia.

Raportul de 71 de pagini, publicat de Partidul Comunist Chinez, a atacat tacticile unilaterale ale administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Documentul a avertizat că Beijingul “nu doreşte un război comercial, dar că nu îi este frică şi că îl va purta dacă va fi necesar”.

Totuşi, documentul nu a emis ameninţări directe împotriva Statelor Unite.

Raportul a fost publicat în întregime de organizaţii media de stat precum Cotidianul Poporului şi Xinhua, reiterând linia retorică de Partid privind această problemă.

În plus, documentul se referă la tarifele impuse de SUA asupra produselor chineze, la dezechilibrele comerciale, politica Beijingului privind subvenţiile şi la furtul de proprietate intelectuală comis de companiile chineze – în special companii hi-tech de stat, precum Huawei, care sunt interzise în SUA.

Documentul a reiterat, de asemenea, mărimea, volumul precum şi influenţa pieţelor chineze asupra economiei globale, criticând în acelaşi timp războiul comercial purtat de preşedintele Trump cu diverse ţări, precum Rusia, Iran şi China.

“Avem suportul tuturor ţărilor lumii care resping protecţionismul, unilateralismul şi hegemonia”, susţine raportul guvernamental.

“Guvernul SUA a luat măsuri comerciale protecţioniste extreme, care au subminat ordinea economică mondială, au afectat comerţul sino-american şi relaţiile comerciale din lume, au subminat diviziunea internaţională a muncii, au afectat aşteptările pieţei şi a provocat fluctuaţii violente pe pieţele financiare şi de mărfuri internaţionale”, mai susţine raportul.

Documentul a fost publicat pe fondul amplificării rapide a tensiunilor dintre cele două naţiuni, după luni de dispute comerciale şi ameninţări între Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Noile tarife impuse de SUA săptămâna trecută, au declanşat tarife punitive chineze asupra unor importuri americane în valoare de 60 miliarde de dolari.

Anterior, Washingtonul impusese deja tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive.

Eswar Prasada, profesor la Universitatea Cornell, a declarat pentru CNBC: “Documentul publicat de guvernul chinez, care răspunde numeroaselor acuzaţii lansate de SUA, este foarte interesant”, adăugând că Beijingul urmăreşte să facă pe moralistul în cazul acestei probleme.

“Ei au fost foarte atenţi să clarifice faptul că lovesc înapoi doar atunci când sunt loviţi”, mai precizează profesorul.

Documentul a fost publicat într-un moment în care Beijingul a refuzat cererea navei de luptă americane USS Wasp de a andoca în portul din Hong Kong luna viitoare, potrivit Express.co.uk. Autorităţile comuniste chineze au oferit iniţial navei USS Wasp şi unui contingent de marinari americani permisiunea de a vizita Hong Kong-ul, însă invitaţia a fost retrasă.

Luna trecută, China, care abuzează cel mai mult de Organizaţia Mondială a Comerţului prin folosirea forţei de muncă din lagăre şi închisori - unde sunt deţinuţi şi prizonieri de conştiinţă -, şi manipulează valuta pentru a creşte competitivitatea produselor sale, afirma că intenţionează să aducă SUA în faţa organismului internaţional din cauza suprataxelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor