Prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis la Digi 24 (LIVE TEXT)

Prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis este intervievat în această seară la Digi 24, după ce a refuzat invitaţia la o dezbatere electorală faţă-n faţă cu Victor Ponta, la Antena 3.
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
13.11.2014

Prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis este intervievat în această seară la Digi 24, după ce a refuzat invitaţia la o dezbatere electorală faţă-n faţă cu Victor Ponta, la Antena 3.

Moderatorul emisiunii a început prin a vorbi despre intenţia Guvernului de a renunţa la cota unică de 16%, începând din 2016, şi de a introduce cote progresive de impozitare a venitului, după cum reiese dintr-un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) consultat de agenţia Mediafax.

Întrebare Credeţi agenţia Mediafax, credeţi Guvernul?

Klaus Iohannis: Sunt convins că vom avea creşteri de impozite şi taxe, nu există îndoială asupra acestei chestiuni. Lumea a crezut că sunt anunţuri de campanie electorală, dar sunt foarte adevărate. Există un plus la cheltuieli de peste 15 miliarde de lei. Campania se termină, lucrurile trebuie plătite şi guvernul de anul viitor trebuie să acopere aceste cheltuieli.

Guvernul PSD trebuie să plătească tot ce a promis Victor Ponta în campania electorală, să acopere promisiunile candidatului Victor Ponta. E foarte posibil să aflăm după ce s-a terminat campania electorală că s-a terminat şi cu reducerea CAS.

Întrebare În ce măsură preşedintele ţării, în speţă dvs. dacă veţi obţine această victorie poate împiedica aceste măsuri de creştere a taxelor şi impozitelor

Klaus Iohannis: Preşedintele nu poate împiedica creşterile de taxe, poate colabora cu un guvern care are o viziune pe termen lung. Cât vom avea un guvern PSD îşi va face propria politică electorală şi e un dezastru. Cele 15 miliarde trebuie plătite oricine vine în 2015. Dacă rămâne guvernul PSD vom avea creşteri de taxe fără să gândească pe termen lung. Un guvern care se gândeşte la dezvoltarea economică poate lua măsuri care se vor vedea în anii viitori. Am cerut Guvernului Ponta să vină cu bugetul în Parlament. 15 noiembrie e peste două zile şi nu văd nicio mişcare.

I-am rugat pe colegii mei să facă o simulare de buget şi ajungem în zona de deficit de 3% dacă nu umblăm la impozite şi taxe. Ne-am angajat public faţă de finanţatorii externi la un deficit de 1,4% din PIB.

Cu siguranţă că va veni FMI şi vă spune: domnule Ponta, vă rugăm să vă încadraţi.

Întrebare: De ce nu v-aţi dus şi la a treia dezbatere, la Antena, alături de Victor Ponta?

Klaus Iohannis: De la începutul campaniei am spus că vreau dezbatere. Dl. Ponta a spus că stă la televizor şi mănâncă popcorn. Am înţeles în primul tur, el e prim-ministru, nu se coboară la noi, muritorii de rând, a declarat Iohannis.

În turul al doilea am propus o dezbatere în mediul academic, dl. Ponta a făcut singur programul, la ce televiziuni, cu ce teme a vrut el. Atunci am hotărât că nu se poate o campanie fără dezbatere. Am fost la acele dezbateri, au fost două, cred că lucrurile sunt bune până aici, oamenii au văzut ce era de văzut.

Am ferma convingere că dl. Ponta nu a vrut să intre într-o dezbatere, sau staff-ul domniei sale sau baronii care îl susţin. Aşa cum ne-am întâlnit la două televiziuni, ne puteam întâlni şi la IPP, şi în altă parte, se putea stabili de acum o lună.

Sunt de părere că m-am descurcat destul de bine, dar vom şti după votul de duminică.

Întrebare: despre reproşuri că aţi ratat anumite momente

Klaus Iohannis: Nu prea am ce să răspund, asta a fost prestaţia mea de marţi, cealaltă a fost prestaţia mea de miercuri.

Întrebare: despre plângerea pentru plagiat

Klaus Iohannis: Nu cred că este cazul să intru eu în detalii juridice. Am spus clar la început şi toată lumea a înţeles: A copiat părţi mari din lucrare, deci a plagiat. Nu are rost să intrăm în detalii, lumea a înţeles, a umblat cu copiuţa.

Întrebare: despre diferenţa din sondaje

Klaus Iohannis: Aceste sondaje sunt folosite de multe ori pentru a induce în electorat ideea că un candidat stă mult mai bine şi că nu are rost să mai votaţi, oricum câştigă Ponta.

Sondajele noastre arată o diferenţă între noi de cel mult 1%

Nu mi se pare o chestiune aşa de serioasă să vii în fiecare zi cu un sondaj. Toate sondajele noastre arată că suntem la egalitate. Vom şti duminică cum a evoluat balanţa.

Întrebare: despre implicarea soţiei sale în campanie:

Klaus Iohannis: Eu nu doresc să scot toată viaţa mea privată în campanie. Au făcut-o alţii. Soţia mea a apărut în campanie electorală. Important e că mă susţine.

Ca primă-doamnă, soţia mea va fi alături de mine, va avea şi apariţii publice. Nu va fi zilnic la televizor alături de mine.

Întrebare: despre legea amnistiei şi graţierii

Klaus Iohannis: Pesedişii spun că chiar doresc stat de drept, dar, ghinion, nu au dorit deloc.

Am făcut din nou apel să se reunească Parlamentul, pesediştii au spus că nu se poate. PSD nu doreşte să respingă legea. Vrea ca după alegeri să o voteze şi să-şi scoată corupţii din închisori.

Am fost la fel de categoric şi săptămână, şi acum două săptămâni. Atunci erau mai mulţi candidaţi, poate nu s-a auzit aşa de bine.

Dl. Ponta are o problemă mare, are o presiune imensă şi aceasta a făcut să fie candidat la preşedinţie. Cineva chiar din familia sa a spus că nu a vrut să candideze, dar a fost împins de baroni.

Dosarele Microsoft şi EADS: Bine că se investighează. Eu vreau o schimbare a clasei politice din România. Astfel de dosare fac bine României. Este foarte bine că se face curăţenie. Politicienii care au fost corupţi să fie condamnaţi. Dl. Ponta vrea să-i spele şi să-i scoată din închisori. Eu vreau curăţenie.

Întrebare: despre situaţia din Ucraina

Klaus Iohannis: Trebuie să fim parte din tot efortul care se face pentru stabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. Doar împreună se pot lua măsuri care redresează situaţia. Este exclusă o intervenţie unilaterală a României sau a altcuiva.

Situaţia este complicată. Este pentru prima dată după Războiul Rece când avem o criză de o astfel valoare. Trebuie să facem orice trebuie făcut pentru că situaţia să revină la normal.

Nu cred că trebuie să mergem pe situaţia războinică, dar aceste măsuri trebuie discutate în toate parteneriatele. Nu putem să spunem într-un talk-show dacă trimitem arme sau facem alte lucruri. Există calcule care nu sunt publice, acum nu am alte informaţii decât cele publice. Sancţiunile trebuie să meargă până acolo unde se aduce situaţia sub control.

Un conflict deschis ar fi un dezastru pentru toată lumea.

Întrebare: despre Republica Moldova - R. Moldova îşi doreşte să se alăture Uniunii Europene cu drepturi depline. Cum este asta din punctul de vedere al exemplului fostelor Germanii? ce poate face România?

Klaus Iohannis: poate să facă foarte mult. Cred în parteneriatul dintre România şi Republica Moldova. Este o relaţie unică pe care o avem şi trebuie să facem tot ce se poate pentru a sprijini Republica Moldova. Sunt convins că cea mai bună cale pentru Republica Moldova pe parcursul european. Noi avem multe posibilităţi de a-i sprijini. Sunt proiecte economice începute, ele trebuie continuate. Trebuie să extindem colaborarea economică, sprijinul instituţional.

Este dreptul cetăţenilor moldoveni să-şi aleagă viitorul. Acolo se ia decizia prin vot, eu pot doar să-mi exprim o speranţă.

Nu am reuşit să ajung la Chişinău din motive logistice, mi-aş fi dorit. Dar peste câteva săptămâni, va fi una din primele vizite pe care le voi face ca preşedinte.

Dosarul Transnistria este complicat, nu există soluţii simple pe care cineva poate să le scoată din buzunar. E nevoie de multă diplomaţie. Indiferent de cine negociază, trebuie să ţinem minte că suntem vecini, că suntem responsabili. Avem obligaţia să participăm la căutarea de soluţii.

Întrebare: despre Parteneriatul strategic cu SUA

Klaus Iohannis: Aspectul militar e foarte important, dar un parteneriat strategic înseamnă mult mai mult. Înseamnă relaţii economice, transfer de know-how. Îmi doresc foarte mult ca latura economică să se dezvolte – mai mulţi investitori americani, mai multă colaborare şi în domeniul industriei militare.

Ca să existe aşa ceva, trebuie să avem stat de drept. Această condiţie nu e negociabilă pentru partenerii americani şi e bine că este aşa.

Întrebare: despre Viktor Orban, unul dintre liderii europeni cei mai contestaţi

Klaus Iohannis: Esenţele problemei sunt două – interpretarea statului de drept în Ungaria şi favorabilitatea în relaţia cu Rusia. Nu fac aprecieri asupra comportamentului unui partid ales democratic în relaţia cu propriii cetăţeni. E o problemă discutată şi la nivel european destul de mult, inclusiv de PPE. Există o oarecare îngrijorare.

Legat de o presupusă relaţie privilegiată Ungaria-Rusia , cred că e legată de energie. Ungaria nu are posibilităţi de satisface consumul din ţară. E dependentă de Rusia şi cred că de aici decurge, dar nu cred că e o apropiere doctrinară.

Relaţia Ungariei cu România este mai complexă, poate fi îmbunătăţită.

Întrebare: despre Proiectul autonomiei secuilor. Până unde merge regionalizarea?

Klaus Iohannis: Sunt de părere că regionalizarea administrativă poate fi o soluţie, dacă se face bine – modernizarea administraţiei publice şi dezvoltarea economică. Altfel nu trebuie făcută. Nu există studii care să arate că regionalizarea etnică ar rezolva aceste probleme, deci nu trebuie făcută. Şi eu sunt minoritar, dar doresc o dezvoltare pentru România, vreau ca lucrurile să meargă mai bine, nu mai prost.

Întrebare: despre relaţiile cu China - China a fost un subiect foarte controversat. L-aţi criticat pe Victor Ponta că a avut cuvinte de laudă la adresa Partidului Comunist Chinez

Sunt de părere că este bine să avem relaţii comerciale cât se poate de bune cu China. Dar contracandidatul meu s-a dus fără nicio motiv evidentă în zona de relaţii politice. Şi aici a venit critica mea. Sigur, şi Franţa, Germania au relaţii semnificative cu China şi le doresc extinse şi ar fi bine şi pentru noi să facem asta. Critica mea a fost faţă de politica din China. Acele acuzaţii legate de drepturile omului stau încă în picioare şi nu putem să le ignorăm.

Întrebare: despre o eventuală vizită a lui Dalai Lama în România

Klaus Iohannis: Această problemă o voi analiza cu consilierii mei când voi fi preşedinte. Nu voi discuta un subiect atât de sensibil în campanie electorală la un talk show. Lucrurile sunt extrem de complicate.

Întrebare: despre relaţiile cu UE şi asumarea preşedinţiei semestriale a UE

Klaus Iohannis: Cred că suntem pregătiţi pentru a ne asuma acest rol.

România are expertiză, experienţă , nu poate să spună nimeni că suntem nepregătiţi. Bine ar fi să reuşim în acele şase luni să punem pe tapet şi probleme importante pentru România, să devenim mai vizibili. Trebuie să devenim proactivi, rolul nostru de acum este reactiv.

2019 e un termen extrem de ambiţios pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Trebuie să sprijinim aderarea Republicii Moldova, atunci vom fi împreună în UE, atunci se pot crea premisele pentru următorul proiect, reunificarea, e un proiect pe termen lung. Eu cred că se pot realiza în această ordine, dacă doresc cetăţenii Republicii Moldova.

Întrebare: despre economie - Reducerea TVA: Economiştii atrag atenţia că acest lucru nu se poate face decât treptat şi numai cu evaluarea surselor. Dacă se poate şi când s-ar putea face reducerea TVA?

Klaus Iohannis: Pe mine mă preocupă acum mai mult campania electorală, suntem pe ultimii 10 metri, nu pot să vă dau un nume de ministru de Finanţe.

Am avut o întâlnire cu conducerea ACL şi cu oamenii care se ocupă de comisiile de specialitate şi să se gândească la un program de guvernare. Avem proiectul meu de prezidenţiabil şi avem proiectul de ţară la care se lucrează de luni de zile.

Noi nu lucrăm fiecare de capul lui, avem o gândire unitară. Nu vin de undeva din afara partidului, sunt prezidenţiabilul partidului. Eu am spus din capul locului, vin cu o viziune pentru zece ani iar această viziune este împărtăşită de toţi colegii mei.

Întrebare: despre reducerea TVA - cum veţi face reducerea de taxe?

Klaus Iohannis: Prima condiţie este să vină guvernul nostru, altfel nu se poate. Nu trebuie să-şi imagineze cineva că dacă ajung preşedinte şi rămâne Guvernul Ponta vor face reduceri de taxe doar de dragul meu.

În 2014 ajungem la nivelul din 2008. Economia şi-a revenit din criză. Încasările din 2014 pe TVA de 24% sunt la fel cu cele din 2008 cu TVA de 19%. Creşterea de TVA nu a rezolvat nimic.

Avem o evaziune fiscală foarte mare. Calculele spun că mare parte este din zonă de TVA. Pentru că TVA este prea mare se face evaziune pe TVA. Cred că reducerea se poate face gradual.

Pe termen scurt, poate fi acoperită de îmbunătăţirea colectării.

Întrebare: despre cum va lucra cu Guvernul Ponta - cum va vedeţi să lucraţi cu Ponta? Cine va merge la consiliile europene?
Klaus Iohannis: Instituţional corect. Nu o să mă vedeţi certându-mă la televizor cu premierul. Vom colabora, niciunul nu este pus acolo pentru imagine, ci au fiecare o misiune.

Reprezentarea la CE: chestiunea a fost tranşată de CCR, voi merge acolo ca preşedinte. Voi accentua nevoia de colaborare. Dacă merge preşedintele, discută apoi cu premierul. Este posibilă o colaborare instituţională corectă, de dragul rezolvării problemelor României. Asta nu înseamnă că ne împrietenim sau că semnăm pact de coabitare.

Întrebare: despre schimbări după Traian Băsescu - ce veţi schimba din abordările cu care preşedintele Traian Băsescu ne-a obişnuit în cele două mandate?

Klaus Iohannis: A funcţionat dictonul "Divide et impera". Nu este stilul meu, vreau să fiu un preşedinte mediator şi integrator, dar neclintit în faţa derapajelor.

Îmi imaginez un preşedinte care abordează chestiunile foarte serios, foarte sobru, fără înclinaţii spre conflict, ci spre mediere.

Întrebare: despre serviciile de informaţii - vi se pare că serviciile de informaţii sunt prea puternice în România? Credeţi că au fost măsuri corecte (alocări bugetare pentru serviciile secrete)? Pe cine vedeţi şef de servicii?

Klaus Iohannis: Mi se pare că îşi fac treaba. Nu am instrumente să măsor dacă sunt prea puternice. Interesantă este afirmaţia preşedintelui. De 10 ani, dacă ar fi vrut, să fi schimbat lucrurile dacă i s-a părut că ceva nu e în regulă, să fi luat măsuri.

Cu siguranţă a fost nevoie de acele finanţări ale serviciilor, în parteneriatele cu NATO şi SUA apar cu siguranţă cerinţe de colaborare.

Persoana numită la conducerea serviciului trebuie să fie competentă, nu poţi să trimiţi pe cineva care nu are habar. Control civil şi competenţă, astea sunt criteriile.

Nu cred că trebuie să fie un criteriu faptul că un şef de serviciu trebuie să fie din opoziţie.

Întrebare: despre domeniile importante - dintre sănătate, educaţie, infrastructura - ce aţi pune pe primul loc? Pentru ce ar trebui să-i pregătească România pe tineri?

Klaus Iohannis: Pentru mine, şi nu doar pentru că sunt profesor, educaţia este cheia succesului în România. Vom avea tineri care se pot integra rapid pe piaţa muncii, vom avea tineri bine plătiţi. Nivelul veniturilor va creşte suficient, ceea ce va lăsa bani pentru sănătate, pentru pensii.

Dacă avem educaţie, avem economie, dacă avem economie avem sănătate. Avem tot ce ne trebuie - oamenii, ţara, bogăţiile, avem doar nevoie de o conducere care să le pună în valoare.

Întrebare: despre transmiterea unui mesaj pentru cei care nu l-au votat - ce le spuneţi celor care nu v-au votat în primul tur şi acum vor să-l voteze pe Ponta? De ce eu ca român trebuie să votez un neamţ la preşedenţie?

Klaus Iohannis: Sunt liber, nu sunt manevrat. Vreau să fiu preşedintele românilor, nu doar al României.

Celălalt candidat e manevrat de baroni, vrea legea amnistiei.

Chiar dacă sunt etnic german, sunt cetăţean român. Eu sunt român şi aşa cum am dezvoltat un oraş vreau să dezvolt şi România.

Întrebare: despre biserică şi campania electorală

Klaus Iohannis: Nu există dovezi că biserica s-a implicat. PSD a încercat să implice biserica în campanie. Ne bate Dumnezeu dacă se implică bisericile în campanie.

Întrebare: despre Crin Antonescu - spuneţi că vreţi să lăsaţi în urmă dezbinarea. Când aţi discutat ultima oară cu Crin Antonescu?

Când spun despre dezbinare mă refer la clase sociale, la regiuni, nu la problemele unei persoane. Cred că Crin Antonescu ar fi trebuit să mă susţină în campanie.

Klaus Iohannis: despre faptul că nu a fost votat în Moldova - de ce credeţi că nu vă votează cei din judeţele Moldovei în zona Bărăganului?

Probabil că nu am reuşit să mă fac suficient auzit. Victor Ponta a reuşit, prin manevre pesediste. Au fost convinşi de campania murdară că le tai pensiile, trimisă prin poştă cu fluturaşul de pensie. PSD a fost doar o parte din zgomotul de fond, alţii au făcut cealaltă parte din zgomotul de fond, am impresia că în primul tur toţi m-au atacat pe mine.

Campania mizerabilă a PSD nu a fost uşoară, mi-au atacat familia, părinţii, au încercat să-mi ştirbească trecutul.

Întrebare: despre imaginea care l-a marcat în campanie - Ce a fost cel mai greu în această campanie electorală? Să ne descrieţi o întâmplare sau imagine care v-a rămas în minte în această campanie electorală - pe care o veţi avea în minte dacă veţi ajunge să depuneţi jurământul de preşedinte?

Klaus Iohannis: O imagine cu care voi rămâne pe toată viaţa, s-a repetat de multe ori, cu un impact emoţional extrem de puternic asupra mea. Oamenii au venit nu doar să dea mâna, ci să mă atingă. M-a impresionat foarte tare. Şi la Sibiu s-a întâmplat acelaşi lucru şi m-am bucurat foarte mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor