Ungaria va susţine politicile UE privind Ucraina dacă va primi ajutor pentru gaz

Ungaria va susţine decizia aliaţilor UE de a impuse sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina dar va avea nevoie de ajutor pentru a-şi acoperi necesarul energetic expus riscului datorită disputei.
(AndreI Isakovic/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.11.2014

Ungaria va susţine decizia aliaţilor UE de a impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina dar va avea nevoie de ajutor pentru a-şi acoperi necesarul energetic expus riscului datorită disputei, a declarat miercuri ministrul ungar de externe.

Discursul premierului ungar Viktor Orban, legat de nevoia regândirii sancţiunilor şi de apropierea tot mai mare a ţării sale de Moscova în ceea ce priveşte politica energetică, au generat temeri că Budapesta ar putea intra în sfera de influenţă moscovită, întrucât Ungaria depinde puternic de importurile energetice din Rusia.

Dar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat în Berlin că ţara sa doreşte o relaţie echilibrată, sănătoasă şi pragmatică cu Moscova dar că, în acelaşi timp, susţine suveranitatea Ucrainei.

“Am spus ministrului german de externe că Ungaria va fi întotdeauna loială deciziilor pe care Europa le ia împreună şi este la fel şi în cazul Ucrainei”, a declarat Szijjarto în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

“De asemenea, i-am cerut [omologului meu] să înţeleagă că securitatea energetică din Europa centrală se află într-o situaţie precară”, a declarat Szijjarto, adăugând că Ungaria trebuie să îşi diversifice sursele pentru gaze şi are nevoie de suportul UE pentru a-şi îmbunătăţi infrastructura necesară transportării gazului.

Mai mult, Ungaria susţine un proiect al companiei Gazprom de a construi un gazoduct în vederea transportării gazului rusesc în Europa, dar UE susţine că această decizie subminează eforturile europene de a reduce dependenţa de energia rusească.

De asemenea, Ungaria a suspendat livrarea de gaze naturale către Ucraina şi doreşte să vândă unei firme ruseşti o parte din pachetul de acţiuni deţinute în compania energetică croată INA.

Steinmeier a declarat că statele UE trebuie să răspundă la conflictele învecinate prin manifestarea unei unităţi şi prin stabilirea unui exemplu în ceea ce priveşte “aplicarea legii, a democraţiei şi valorilor noastre”, făcând probabil o referire la tensiunile dintre UE şi Orban asupra unei game largi de chestiuni legate de drepturile civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor