Ucraina nevoită să cumpere cărbune rusesc pentru această iarnă

Ucraina va fi forţată să cumpere cărbune din Rusia pentru a trece cu bine de această iarnă. Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a declarat miercuri că această măsură reprezintă un regres în eforturile ţării de a reduce dependenţa energetică de puternicul său vecin.
Carbune. (photos.com)
Andrei Popescu
13.11.2014

Ucraina va fi forţată să cumpere cărbune din Rusia pentru a trece cu bine de această iarnă. Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a declarat miercuri că această măsură reprezintă un regres în eforturile ţării de a reduce dependenţa energetică de puternicul său vecin.

“Nu avem altă opţiune decât să ne întoarcem spre producătorii ruşi şi să încercăm să cumpărăm cărbune de la ei, dar punem securitatea energetică a ţării sub o ameninţare serioasă”, a declarat Prodan.

Conflictul dintre rebelii pro-ruşi şi forţele ucrainene din estul industrial al Ucrainei a afectat livrările de cărbune către centralele termice, care furnizează aproximativ 40% din electricitatea ţării. Rezervele de cărbune ale ţării au atins niveluri foarte scăzute înaintea celor câtorva luni de iarnă grea.

În cursul acestui an, guvernul ucrainean a semnat un acord pentru a importa un milion de tone de cărbune din Africa de Sud şi a primit deja trei transporturi. Dar, în această săptămână, a fost întreruptă furnizarea cărbunelui datorită unor acuzaţii în mass media ucraineană cu privirile la anumite nereguli în acordul încheiat.

Prodan a negat acuzaţiile miercuri, declarând că preţul stabilit în baza acordului este cel de pe piaţă. Acesta a adăugat însă că alţi comercianţi străini vor refuza cel mai probabil să colaboreze cu Ucraina, de teama problemelor în implementarea viitoarelor contracte.

În condiţiile în care relaţiile dintre Ucraina şi Rusia sunt extrem de tensionate – datorită faptului că Moscova a anexat peninsula Crimeea şi a ales să susţină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, atât cu arme cât şi cu soldaţi - întoarcerea spre Rusia pentru sursele de cărbune este o lovitură puternică pentru Kiev, care încearcă tot mai mult să diminueze dependenţa sa de energia rusească.

De asemenea, Ucraina este nevoită să caute surse alternative pentru energie după ce livrările de gaz rusesc au fost suspendate în luna iunie, Moscova invocând ca motiv principal facturile ucrainene neplătite după furnizarea gazului rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor