Rusia se pregăteşte de ocuparea unei părţi a Ucrainei (MAE ucrainean)

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Rusia îşi continuă agresiunea militară împotriva Ucrainei şi se pregăteşte practic de ocuparea unei părţi a teritoriului ucrainean, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Evgheni Perebiynis, citat de agenţia de presă locală Liga.net.

În ultimul timp, Moscova şi-a intensificat relocarea de militari, tehnică şi echipamente grele în zonele controlate de rebeli în regiunile Lugansk şi Doneţk, a afirmat diplomatul ucrainean, adăugând că există dovezi concludente în acest sens, confirmate de parteneri internaţionali ai Ucrainei, precum SUA, NATO şi Uniunea Europeană.

În plus, Rusia continuă să-şi concentreze din nou unităţi militare în apropierea frontierei cu Ucraina şi şi-a intensificat acţiunile de spionaj aerian pentru identificarea poziţiilor ucrainene, a indicat el.

Toate acestea reprezintă o 'continuare a agresiunii militare împotriva Ucrainei, practic pregătirea de ocupare a teritoriului suveran al statului' ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev.

Potrivit acestuia, agresiunea rusă în Donbas nu mai este pusă sub semnul întrebării de către comunitatea internaţională, chiar dacă oficialii ruşii continuă să nege prezenţa unor unităţi ale forţelor armatei Rusiei în Donbas.

'Negarea faptelor evidente a devenit o practică normală pentru Rusia, un fel de carte de vizită a războiului hibrid pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei', a spus Perebiynis, indicând că MAE ucrainean a trimis o notă de protest diplomaţiei ruse în care sunt menţionate fapte concrete ale 'continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei'.

'Ministerul de Externe ucrainean cere Rusiei să înceteze imediat aceste acţiuni ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional, în special, infiltrarea forţelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei şi să-şi retragă unităţile armate de la graniţa ucraineană, să ancheteze toate crimele comise împotriva Ucrainei de pe teritoriul rus şi să-i pedepsească pe cei responsabili', a concluzionat reprezentantul diplomaţiei Kievului, citat de Liga.net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe