Călin Popescu Tăriceanu cere SRI şi SPP rapoarte despre o prezumtivă legătură între Traian Băsescu şi Bercea Mondialu'

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, informează, printr-un comunicat de presă, că va face demersuri pentru ca SRI şi SPP să trimită Comisiilor Parlamentare rapoarte privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea", rapoarte din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat despre activităţile "ilegale ale gazdelor sale" şi în ce au constat aceste informări.

"În calitate de Preşedinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia informativă a Preşedintelui României în cazul vizitelor la clanul «Bercea» să fie puse la dispoziţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I., în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Preşedintele României a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale gazdelor sale şi în ce au constat aceste informări", se arată în comunicatul lui Tăriceanu, citat de Mediafax.

Comunicatul lui Tăriceanu vine la o zi după ce fratele lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, a fost arestat preventiv sub acuzaţia de trafic de influenţă, în urma unui uriaş scandal mediatic stârnit miercuri de Antena 3. Postul lui Dan Voiculescu, preşedinte PC, partid în coaliţia guvernamentală şi fondator al fostului USL, a difuzat înregistrări video din care reieşea că fratele preşedintelui ar fi primit bani de la familia lui Bercea Mondialu', condamnat la închisoare pentru omor, în schimbul promisiunii că face diligenţe pentru eliberarea acestuia. Din înregistrări nu reieşea însă că Traian Băsescu s-ar fi frecventat la rândul său cu familia lui Bercea Mondialu' de când acesta a fost condamnat la închisoare şi nici că ar fi intervenit în dosarul acestuia.

De altfel, chiar avocatul fratelui şi ginerelui lui Bercea Mondialu', acuzaţi de Mircea Băsescu de şantaj a declarat că deşi numele preşedintelui Traian Băsescu este pomenit în înregistrări, preşedintele nu a luat niciodată parte la întâlnirile ce vizau eliberarea lui Bercea: "Domnia sa (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) nu a fost prezent niciodată la asemenea discuţii, dar numele poate că a fost pomenit într-un context în această cauză" a declarat avocatul.

Potrivit lui Tăriceanu, SRI şi SPP ar fi fost obligate să asigure protecţia informativă a soţului sau soţiei preşedintelui şi a tuturor rudelor sale de gradul 1 şi au obligaţia să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activităţi cu caracter ilegal. Problema care se ridică însă este că fraţii şi surorile sunt consideraţi rude de gradul II, ori cel implicat în scandalul Bercea este fratele lui Băsescu, în legătură cu a cărui protecţie, conform legii invocate de Tăriceanu, SRI şi SPP nu au atribuţiuni.

În comunicatul lui Tăriceanu, care, prin expresii gen "gazdele sale" insinuează că Traian Băsescu s-ar fi vizitat cu clanul Bercea, deşi nu există încă dovezi în acest sens, se mai afirmă că "Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au atribuţii legale şi norme interne precise privind protecţia informativă în cazul vizitelor efectuate de Preşedintele României, prin care să se asigure că Preşedintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viaţa Preşedintelui."

SRI şi SPP sunt sub control parlamentar şi prezintă raport Parlamentului, anual sau la cerere, deci sunt obligate să pună la dispoziţia legislativului, rapoartele de specialitate.

Pentru aceasta trebuie însă respectate procedurile legale, ce prespun formularea unor solicitări de către Comisiile de Specialitate din Parlament, care să ceară informaţiile dorite de Tăriceanu, numit preşedinte al Senatului de Victor Ponta, cu sprijinul majorităţii parlamentare PSD-PUNR-PC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne