Senatul celebrează 150 de ani de existenţă şi trasformarea într-un scut pentru corupţi. Băsescu marele absent

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

La Senatul României a început, marţi, şedinţa solemnă consacrată aniversării a 150 de ani de la înfiinţare. La eveniment iau parte reprezentanţi ai Executivului, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, foştii preşedinţi ai Senatului, conducători ai principalelor instituţii ale statului, membrii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel, Principesa Margareta, membri ai corpului diplomatic precum şi foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Actualul şef al statului, Traian Băsescu, lipseşte de la eveniment, nefiind invitat. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, numit în funcţie de Victor Ponta, ca răsplată pentru tentativa de sabotare a unităţii PNL, a refuzat să-l invite pe Băsescu la festivitate, pentru a nu crea „un moment penibil”, criticând faptul că, în ultimii ani, preşedintele ţării s-a declarat adeptul unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de aleşi.

De altfel, la şedinţa aniversară de astăzi, Tăriceanu şi-a continuat cruciada contra preşedintelui Băsescu, exprimându-şi "profundul regret" pentru faptul că, în ultimii ani, senatorii "au trebuit" să fie martorii "unei tentative de desfiinţare a Senatului", acuzându-l pe Băsescu că, pentru a desfiinţa Senatul, a declanşat un amplu aparat de propagandă, "care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desfiinţarea Senatului”, a afirmat "liberalul" Tăriceanu de la tribuna Senatului, în fruntea căruia a fost numit de PSD.

Reamintim că la referendumul pentru Parlament unicameral din 2009, peste 77% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa la urne fiind de 50,95%. Decizia românilor s-a fundamentat, în genere, pe opinia că Parlamentul este supradimensionat şi populat de numeroase personaje corupte care consumă inutil bani de la buget. 6.740.213 de români, au fost în consecinţă, pentru un parlament unicameral în care reprezentanţii cetăţenilor să fie aleşi mult mai selectiv.

Voinţa românilor a fost ignorată iar Parlamentul este în continuare bicameral, remarcându-se, în ultima vreme, prin avizele negative date cererilor de arestare formulate de DNA la adresa deputaţilor şi senatorilor bănuiţi că sunt corupţi, unul din cele mai răsunătoare cazuri fiind cel al senatorului PSD Marius Isailă.

Ultima mare reuşită a Parlamentului bicameral este numirea, cu o zi înainte de evenimentul aniversar de azi, a unor conduceri de stânga în fruntea Băncii Naţionale, Televiziunii şi Radiodifuziunii Române, întărind astfel puterea PSD-ului în stat.