Debandada continuă: Tăriceanu devine brusc apărătorul principiilor liberale [video]

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Joi la Hotel Caro a avut loc episodul al treilea al circului mediatic creat de fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu.

Din episoadele trecute: în episodul 1 Tăriceanu pleca la PSD pentru a deveni Preşedintele Senatului, pe locul lui Crin Antonescu, cedat cu atâta mărinimie de prietenii săi PSD-işti. În episodul doi, iubirea revine: o întoarcere cu 180 de grade a situaţiei, cauzată de iubirea de liberalism a fostului premier, care încearcă să se întoarcă la Partidul din care a făcut parte.

Dat afară pe uşă la propriu, ieri, fiul rătăcitor al liberalismului românesc, s-a întors. O scenă mare, o cuvântare elaborată - iar pe fundal un logo asemănător cu cel al ziarului Adevărul. Totul ales cu grijă.

Cu toate acestea, urmărind discursul rostit la fondarea preţios-intitulatului, grup de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, am stat să mă întreb dacă nu cumva politicienii acestei naţii sunt loviţi de vreo dambla - nu dovedita lipsă de caracter - ci de un handicap psihic sever.

După 3 minute de expunere pretenţioasă a valorilor liberale, pe care probabil 60% din Parlamentul României n-ar înţelege-o, Tăriceanu atacă frontal chestiunea arzătoare: „Partidul Naţional Liberal astăzi este într-o situaţie de eşec major. Însă nu unul care să poată fi imputat militanţilor”.

Apoi o uşoară decojire mai departe a bananei şi un compliment cochet - „La alegerile pentru Parlamentul European, fruntaşii locali ai Partidului şi-au făcut cu prisos datoria (...) procentul de 15% pe care PNL l-a obţinut la alegeri li se datorează integral.”

După care urmează ceea ce ar fi trebuit să fie piesa grea împotriva liderilor PNL - „Din păcate 2/3 din voturile întrunite de PNL pe 25 mai 2014 provin de la cetăţeni de peste 50 de ani, cu educaţie elementară sau medie, din mediul rural sau urban mic. ... PNL a intrat în competiţie pentru acelaşi electorat cu PSD."

Neclar motivul supărării lui Tăriceanu. Că PNL fură voturi de la PSD? Mai departe ne edificăm...

"Iar cei doi lideri care şi-au asumat ieşirea din USL şi direcţia campaniei electorale – fostul preşedinte şi actualul preşedinte interimar, nu au putut sau nu au ştiut să aducă la urne electoratul pe care liberalii români au contat ...”

Să înţelegem că Tăriceanu a descoperit ceea ce susţineau toţi analiştii politici înainte de alegeri. PNL şi-a pierdut electoratul de dreapta odată cu deraparea către PSD, iar revenirea, prin ruperea de USL nu va repara mare lucru. Mai e de mirare că este votat de PSD-işti, după mai mult de un an de coabitare în USL? Dar Tăriceanu încearcă să o ţeasă invers – afirmând că tocmai ieşirea din PSD a adus ruina Partidului, ceea ce, de fapt, nu are nicio logică.

Imediat după, Tăriceanu, simbol al traseismului politic din ultimul timp, atacă frontal, acuzând fruntaşii liberali că au făcut schimbări bruşte trecând de la dreapta la stânga şi înapoi. Tocmai dl Tăriceanu vorbeşte despre semnale incoerente - cel care de vreo câteva luni amuză o ţară întreagă sărind gardul cu PSD-ul. Tocmai dl Tăriceanu vorbeşte despre gesturi bruşte - cel care, pe vremea când era premier, se pomenea anunţând peste noapte că scoate trupele afară din Irak.

În rest, la suprafaţă, discursul era frumos, deşi n-am reuşit să trec de minutul 15. Toată goliciunea politicului - fraze sforăitoare, complet goale de înţeles, presărate cu multă preţiozitate „Integritatea intelectuală, respect, încredere, vocaţia publică de a spune adevărul, respectul cetăţenilor, pasiune îngemănată, o nouă legătură temeinică şi durabilă între acţiunile şi ideile liberale...”. O poezie ce mai ...

În subteran însă, lucrurile sunt mai groase decât par şi nu e nici măcar vorba despre Băsescu, răsuflata momeală vehiculată prin faţa spiritelor niţel mai moi.

Establishmentul încearcă să reducă influenţa Maicii Rusii şi deci a stângii din Parlamentul European. PNL, imparţial ca românu', tradiţional cu fundul pe gard, a făcut mişcarea, cum a făcut-o, de milă, de silă. Liberalii trec în corpore la PPE. Dar Moscova nu uită, nu iartă şi nu crede în lacrimi. Decât, cel mult, ale noastre.

Tăriceanu se va da în continuare în stambă, agitându-se pe cât posibil să decapiteze sau să dizolve PNL-ul.