Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri seară să dea curs cererii procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro de la Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare. Hotărârea nu este definitivă, fiind contestată de avocatul lui Mircea Băsescu la Curtea de Apel.

Intermediarul tranzacţiei, Marian Căpăţână, a fost la rândul lui arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA susţin că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, afirmă procurorii DNA.

În dosarul respectiv, Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor după ce şi-a înjunghiat un nepot.

Avocatul lui Florin Anghel, Pavel Abraham, a depus vineri o plângere penală în care îl acuză pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Avocatul a informat că a depus la DNA Constanţa şi înregistrări video şi audio cu Mircea Băsescu, despre care el susţine că "vor schimba datele anchetei" pentru că sunt "foarte compromiţătoare".

Înregistrarea mai arată cum fiul lui Bercea, Florin Anghel îi reproşează lui Mircea Băsescu că i-ar fi dat o mulţime de bani pentru ca Bercea Mondialu să fie eliberat sau să primească o pedeapsă de un an, sau sub un an pentru tentativa de omor comisă, însă acesta a fost condamnat la 8 ani şi nouă luni de închisoare.

„Faptele săvârşite de inculpaţii Băsescu Mircea şi Căpăţînă Marian Adrian, dincolo de gravitatea inerentă unei infracţiuni de corupţie, au un grad de pericol deosebit, dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denunţător şi primită de cei doi inculpaţi şi de scopul urmărit de inculpaţi, respectiv punerea în libertate sau condamnarea la o pedeapsă ridicol de mică a unei persoane judecate pentru tentativă la omor şi cercetată în numeroase alte dosare penale care au ca obiect infracţiuni grave şi foarte grave. Varietatea promisiunilor utilizate de inculpaţi pentru a-l convinge pe denunţător că demersurile inculpatului Băsescu Mircea sunt apte să îşi atingă scopul, prin influenţarea unui număr mare de magistraţi, de pe orice palier al sistemului de justiţie, constituie încă un element care subliniază gravitatea faptei”, se arată în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Băsescu.

Totodată procurorii susţin că „ambii inculpaţi s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile. Inculpatul Băsescu Mircea, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică denunţătorului într-una din discuţiile înregistrate că „el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor”.

Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său şi a subliniat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) în procesele pe care le avea.

"Proba că nu a fost o astfel de intervenţie e chiar condamnarea. Din câte ştiu, Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, fac un apel la poliţişti, procurori, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine, să o spună public. Nu a existat!" a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că fratele său „este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii”, adăugând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi „reflexul firesc” de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne