California este primul stat american care va interzice pungile din plastic

(photos.com)

Jerry Brown, guvernatorul Californiei, a declarat la sfârşitul săptămânii că va promulga legea referitoare la interzicerea pungilor din plastic de unică folosinţă în acest stat american, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, aleşii locali au votat această lege, care trebuie promulgată de Jerry Brown pentru a intra în vigoare. Guvernatorul californian trebuie să semneze legea înainte de ultima zi din septembrie.

"Da, o voi semna cel mai probabil", a afirmat guvernatorul democrat într-o dezbatere televizată cu opozantul său republican Neel Kashkari, aflat în urma sa în sondaje.

Jerry Brown a argumentat că "aproximativ 50 de oraşe au interzis deja pungile din plastic, fapt care creează o mare confuzie", relatează Los Angeles Times.

"Este vorba de un compromis, care ţine cont de nevoile mediului înconjurător, cele ale economiei şi cererile comercianţilor", a mai menţionat guvernatorul.

Pungile din plastic de unică folosinţă vor dispărea din magazinele alimentare şi din farmacii începând de la 1 iulie 2015, apoi din minimarketuri şi din pescării, începând din 1 iulie 2016. Aceste magazine vor putea să propună pungi reutilizabile sau reciclabile la preţul minim de 10 cenţi.

Multe oraşe din California, inclusiv Los Angeles şi San Francisco, au adoptat deja legislaţii similare.

Opoziţia republicană consideră că această interdicţie este un fel de amestec al statului în afacerile companiilor mici şi mijlocii. Totodată, legea este atacată şi de producătorii de pungi din plastic, care invocă riscul unor concedieri şi apariţia de costuri suplimentare pentru consumatori.

În opinia asociaţiei ecologiste Californians Against Waste, folosirea pungilor din plastic "costă milioane de dolari" prin operaţiunile de curăţenie şi reciclare şi este "un flagel vizual pentru mediul înconjurător şi un pericol pentru faună şi floră".

În oceane, deşeurile plastice au un impact mare asupra mediului. Unele animale marine, cum sunt delfinii, focile etc. se încurcă în ele, se sufocă şi se îneacă. Alte animale, precum broaştele ţestoase, le înghit pentru că le confundă cu meduzele.

Descompuse în particule, se estimează că aceste materiale ar avea efecte negative asupra fertilităţii şi ar provoca diverse tipuri de cancer la om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe