Russia Today, postul acuzat că face propagandă pentru Putin, îşi face loc şi în România

Director de programe la postul TV The Money Channel, Dan Musetoiu, intenţionează să lanseze un proiect editorial denumit Russia Today, acelaşi cu al televiziunii de ştiri din Rusia, relatează dailybusiness.ro.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.09.2014

Directorul de programe la postul TV The Money Channel, Dan Muşetoiu, intenţionează să lanseze un proiect editorial denumit Russia Today, acelaşi cu al televiziunii de ştiri din Rusia, relatează dailybusiness.ro.

La 28 august, Dan Muşetoiu a depus o cerere la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în vederea înregistrării mărcii „Russia Today”. Întrebat dacă proiectul pe caer îl demarează va fi în colaborare cu televiziunea rusă Russia Today, Muşetoiu a replicat că momentan nu poate oferi mai multe informaţii despre acest subiect.

Potrivit publicaţiei citate, având în vedere că înregistrează la OSIM un brand utilizat în altă ţară este posibil ca acest proiect să fie realizat în parteneriat cu ruşii.

Postul Russia Today, acuzat că face propagandă pentru Putin

Russia Today este prima televiziune de ştiri în limba engleză din Rusia. Amintim că o serie de jurnalişti de la televiziunea Russia Today (RT) au denunţat politica postului pro-Kremlin legată de conflictul din Ucraina. Ultima care şi-a dat demisia de la postul rus a fost prezentatoarea Sara Firth.

"Am demisionat astăzi (vineri - n.r.) de la RT. Am un respect uriaş pentru mulţi din echipă, dar sunt pentru adevăr", scria la acea vreme Sara Firth pe Twitter.

Cu aproximativ două ore înaintea acestui mesaj, într-o conversaţie cu Polly Boiko, corespondentul RT Londra, Sara Firth susţinea că prezentatorii RT "lucrează pentru Putin" şi răspândesc "minciuni", fiind obligaţi de post să "ascundă adevărul". "Minciuni. Lucrăm pentru Putin. Ni se cere zilnic să ascundem adevărul", a scris Sara Firth.

Înainte să demisioneze, Sara Firth a criticat maniera în care postul de televiziune acoperă criza din Ucraina. "Regula 1 în ghidul stilului RT: Este ÎNTOTDEAUNA vina Ucrainei", a afirmat jurnalista.

Fosta prezentatoare RT a descris, în cadrul unui interviu, atmosfera din redacţie când a apărut ştirea despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines în Ucraina şi suspiciunea că a fost doborât de către separatişti proruşi.

"Când a apărut ştirea (despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines în Ucraina), parcă simţeai o lovitură în stomac, ca atunci când vei obţine faptele şi va fi un subiect uriaş. Şi am intrat în camera ştirilor, iar ei difuzau mărturia unui martor ocular de Dumnezeu-ştie-unde care dădea vina pe Guvernul ucrainean, iar situaţia era atât de volatilă", a declarat jurnalista, adăugând că, în acel moment, şi-a promis că dacă i se va "cere să omită faptele şi să nu spună adevărul", atunci va pleca. "Şi, iată, am plecat", a concluzionat aceasta.

Anterior, o altă jurnalistă, Liz Wahl, angajată a televiziunii finanţate de Kremlin şi-a dat demisia în timpul unei emisiuni în direct acuzând televiziunea că "acoperă" acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin.

În timpul emisiunii, prezentatoarea trebuia să susţină că "ultra-naţionaliştii ucraineni se află în centrul haosului din Ucraina", sau că "lunetiştii care au ucis protestatarii din Kiev erau coordonaţi de ministrul de Externe al Estoniei şi nu de Ianukovici".

"Într-adevăr ca reporter la această televiziune mă confrunt cu multe provocări morale şi etice", preciza atunci Liz Wahl, subliniind că nu vrea să facă parte "dintr-o reţea finanţată de către guvernul rus, care acoperă acţiunile lui Putin".

Conform declaraţiilor făcute de Wahl pentru MSNBC, munca sa a fost cenzurată şi distorsionată în mod repetat. Misiunea postului Russia Today este să "facă America să pară băiatul rău şi să inventeze scuze pentru Putin".

O altă angajată a televiziunii Russia Today, Abby Martin, a denunţat intervenţia Rusiei în Ucraina, afirmând că "ceea ce a făcut Rusia este greşit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor