Burduja, despre achiziţionarea E.ON România de către grupul MVM: Tranzacţia nu e încheiată până când statul român nu-şi dă acordul
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, marţi, că achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil.
De asemenea, ministrul a transmis că tranzacţia nu este încheiată până când statul român nu îşi dă acordul.
“Statul român are Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenţei. Şi noi, ca minister al Energiei, suntem reprezentaţi de un secretar de stat, sunt şi alte instituţii ale statului român prezente în comisie. Această comisie va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranţă se va uita la toate aspectele legate de această tranzacţie.
Ce face compania MVM, de unde are finanţarea, cum a depus această ofertă şi aşa mai departe. Au existat multe precedente în care Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe nu a avizat astfel de tranzacţii. Deocamdată, s-a semnat un acord. Tranzacţia nu este încheiată până când statul român, prin instituţiile şi prevederile legale pe care le avem, nu îşi dă acordul asupra acestei tranzacţii”, a precizat Burduja.
De asemenea, Burduja a afirmat că au existat companii din portofoliul Ministerului Energiei care au depus oferte pentru achiziţia E.ON România, dar că acestea nu s-au apropiat de oferta venită din partea celor de la MVM.
“Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei, şi m-am implicat personal şi le-am semnalat faptul că există o posibilitate, o intenţie de vânzare din partea E.ON Furnizare. Au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacţie, au depus oferte la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată în final, din ceea ce înţeleg. Şi ca o guvernanţă corporativă responsabilă nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva. Dacă nu face banii aceia, e greu să justifici o posibilă tranzacţie”, a explicat ministrul.
Remarcile lui Burduja vin în contextul în care compania din Ungaria MVM, cu capital majoritar de stat, a anunţat luni că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România. Conform acordului, MVM va cumpăra 68% din acţiunile E.ON Energie România şi 98% din acţiunile E.ON Asist Complet.
Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente, inclusiv Consiliul Concurenţei. Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei, care ar urma să fie finalizată în anul 2025.
După anunţul făcut de MVM, Ministerul Energiei a precizat, tot luni, că a luat act de decizia celor două companii europene, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România, adăugând că, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii.
MVM este o companie strategică a Ungariei, care a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piaţa din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022. Grupul are o prezenţă în 23 de ţări, cu mai mult de 19.000 de angajaţi şi cu peste 11 milioane de clienţi din gospodării şi companii (inclusiv aproape 2 milioane în Republica Cehă, Slovacia şi România).