Vice-premierul Japoniei: Regimul comunist din China nu va mai rezista mult timp

Vice-premierul Japoniei şi ministru de Finanţe, Taro Aso, ţine un discurs la ceremonia de deschidere a primei zile bursiere a anului la Bursa din Tokyo, 6 ian 2014.
Vice-premierul Japoniei şi ministru de Finanţe, Taro Aso, ţine un discurs la ceremonia de deschidere a primei zile bursiere a anului la Bursa din Tokyo, 6 ian 2014. (KAZUHIRO NOGI / AFP / Getty Images)

Viceprim-ministrul Japoniei, Taro Aso, într-un interviu acordat unui important ziar japonez, şi-a exprimat dubiile referitoare la capacitatea regimului comunist din China de a rămâne la putere până în anul 2020.

Pe 2 ianuarie, Taro Aso a oferit un interviu importantului cotidian japonez "Sankei Shimbun". Referindu-se la perspectivele de dezvoltare ale principalilor actori ai arenei internaţionale până în anul 2020, atunci când este planificată organizarea Jocurilor Olimpice la Tokyo, oficialul japonez a declarat: "După trei ani de eforturi consistente, Japonia va reuşi să iasă din deflaţie. În calitate de putere economică mondială, Japonia va redeveni un stat solid şi stabil. Sistemul de apărare al ţării va fi, de asemenea, consolidat, devenind totalmente independent. În ceea ce priveşte China, capacitatea dictaturii Partidului Comunist Chinez de a rămâne la guvernare ridică mari semne de întrebare”.

Liderul japonez este, probabil, primul politician de un asemenea rang care şi-a exprimat în mod deschis poziţia referitor la situaţia din China, opinie, care este discutată deja de mult timp de omologii săi din alte ţări în mod neoficial. Beijing-ul nu a reacţionat deocamdată la afirmaţiile vicepremierului japonez.

Subiectul căderii regimului totalitar chinez este un subiect foarte dezbătut în China şi în străinătate.

Astfel, la 1 ianuarie 2013, în Hong Kong a fost publicată o carte intitulată "Marele colaps din 2014". Hu Tszyaoin, autorul cărţii, a specificat că aceasta a fost scrisă în baza unui raport al grupului de răspuns de urgenţă de pe lângă Comitetul Central al PCC, ajuns în posesia sa. Lucrarea subliniază că în 2014 societatea chineză să va confrunta cu un colaps total, care va implica prăbuşirea economiei, închiderea întreprinderilor, etc.

La data de 3 mai, 2013 în cadrul reuniunii Comitetului Central al PCC şi a Consiliului de Stat, Secretarul General, Xi Jinping, a declarat că autorităţile comuniste sunt ameninţate de 12 crize de proporţii. Potrivit mass-mediei din Hong Kong, în cadrul reuniunii speciale a membrilor Comitetului permanent al Comitetului Central al PCC, desfăşurate mai târziu, s-a concluzionat că "Nu este posibilă evitarea colapsului societăţii chineze sub conducerea Partidului Comunist Chinez".

În august 2013, revista Frontline din Hong Kong, a publicat o prognoză pe etape, potrivit căreia Partidul Comunist Chinez se va prăbuşi în 2016.

Cu fiecare an, apar tot mai multe premise pentru o asemenea schimbare drastică. Este vorba, în principal, de avalanşa de probleme sociale, economice şi de mediu, în agravare perpetuă, cărora autorităţile comuniste chineze nu sunt capabile să le facă faţă.

Potrivit unor informaţii, anual se înregistrează aproximativ o sută de mii de proteste. Cu toate că aceste cifre continuă să lipsească cu desăvârşire din statisticile oficiale, pentru al treilea an consecutiv, guvernul chinez alocă mai multe fonduri pentru menţinerea stabilităţii sociale, decât pentru apărarea ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe