BBC World Service este blocat în China

Logo-ul companiei BBC
Logo-ul companiei BBC (Oli Scarff / Getty Images)

Emisiunile de radio în limba engleză ale BBC World Service sunt blocate în China, a declarat, luni, radiodifuzorul britanic, sugerând că autorităţile chineze se află în spatele întreruperilor.

"BBC condamnă cu fermitate această acţiune, care este proiectată pentru a perturba accesul liber la ştiri şi informaţii al publicului", a declarat BBC într-un comunicat.

China, care impune restricţii stricte mass-mediei interne, a fost acuzată de mai multe mass-media străine proeminente că încearcă să prevină ca rapoartele lor de ştiri să ajungă la publicul chinez.

"BBC a primit rapoarte că frecvenţele pe care emite World Service în engleză sunt blocate în China", a declarat radiodifuzorul cu sediul la Londra.

"Deşi nu este posibil în acest stadiu să se stabilească cu certitudine sursa bruiajului, eforturile ample şi coordonate indică o ţară cu resurse, cum ar fi China."

Nu a fost prima dată când BBC s-a plâns de perturbarea serviciilor sale în China, unde website-ul său a fost blocat în mod constant.

The Epoch Times a raportat, începand din anul 2000, despre cenzura şi atacurile regimului comunist de la Beijing asupra publicaţiei sale, precum şi a altor companii care transmit ştiri si analize independente despre China.

Anul trecut, BBC a acuzat autorităţile chineze de bruiajul canalului său de televiziune, BBC World News, atunci când difuzează ştiri ce sunt considerate sensibile, cum ar fi rapoarte privind disidentul Chen Guangcheng, care a evadat din arestul la domiciliu şi a căutat refugiu în ambasada SUA.

Alţi radiodifuzori străini, inclusiv Vocea Americii şi Radio Free Asia, finanţati de statul american, s-au plâns, de asemenea, de blocarea programelor lor de către Beijing.

The New York Times a raportat pe 30 ianuarie că hackerii chinezi le-au atacat sistemelor informatice în timp ce lucrau la un raport de anchetă în luna octombrie a anului trecut privind averea acumulată de rudele premierului Wen Jiabao.

În 2011, The Epoch Times a raportat primele dovezi că armata chineză efectuează atacuri cibernetice împotriva intereselor americane. Dovezile au fost descoperite într-o emisiune televizată a armatei chineze care prezenta un software ce putea fi folosit pentru a lansa un atac asupra site-ului practicii de meditaţie Falun Gong, folosind o adresă compromisă de IP de la o universitate din Statele Unite ale Americii.

BBC a notat în declaraţia sa luni, că a experimentat bruierea transmisiunilor prin satelit în ultimii doi ani şi că, în timp ce transmisiunea radio a fost supusă bruiajului de asemenea, ea a fost, în general, mai puţin frecventă, dar a afectat şi transmisia din Iran în limba persană.

"Bruiajul transmisiilor pe unde scurte este temporizat pentru a provoca perturbări maxime ale emisiunilor BBC World Service în limba engleză în China", a declarat Peter Horrocks, director al BBC Global News.

Grupul Reporteri Fara Frontiere situează China pe locul 173 din 179 de ţări în Indexul Mondial al Libertăţii Presei întocmit de ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe