BBC World Service este blocat în China

Logo-ul companiei BBC
Logo-ul companiei BBC (Oli Scarff / Getty Images)

Emisiunile de radio în limba engleză ale BBC World Service sunt blocate în China, a declarat, luni, radiodifuzorul britanic, sugerând că autorităţile chineze se află în spatele întreruperilor.

"BBC condamnă cu fermitate această acţiune, care este proiectată pentru a perturba accesul liber la ştiri şi informaţii al publicului", a declarat BBC într-un comunicat.

China, care impune restricţii stricte mass-mediei interne, a fost acuzată de mai multe mass-media străine proeminente că încearcă să prevină ca rapoartele lor de ştiri să ajungă la publicul chinez.

"BBC a primit rapoarte că frecvenţele pe care emite World Service în engleză sunt blocate în China", a declarat radiodifuzorul cu sediul la Londra.

"Deşi nu este posibil în acest stadiu să se stabilească cu certitudine sursa bruiajului, eforturile ample şi coordonate indică o ţară cu resurse, cum ar fi China."

Nu a fost prima dată când BBC s-a plâns de perturbarea serviciilor sale în China, unde website-ul său a fost blocat în mod constant.

The Epoch Times a raportat, începand din anul 2000, despre cenzura şi atacurile regimului comunist de la Beijing asupra publicaţiei sale, precum şi a altor companii care transmit ştiri si analize independente despre China.

Anul trecut, BBC a acuzat autorităţile chineze de bruiajul canalului său de televiziune, BBC World News, atunci când difuzează ştiri ce sunt considerate sensibile, cum ar fi rapoarte privind disidentul Chen Guangcheng, care a evadat din arestul la domiciliu şi a căutat refugiu în ambasada SUA.

Alţi radiodifuzori străini, inclusiv Vocea Americii şi Radio Free Asia, finanţati de statul american, s-au plâns, de asemenea, de blocarea programelor lor de către Beijing.

The New York Times a raportat pe 30 ianuarie că hackerii chinezi le-au atacat sistemelor informatice în timp ce lucrau la un raport de anchetă în luna octombrie a anului trecut privind averea acumulată de rudele premierului Wen Jiabao.

În 2011, The Epoch Times a raportat primele dovezi că armata chineză efectuează atacuri cibernetice împotriva intereselor americane. Dovezile au fost descoperite într-o emisiune televizată a armatei chineze care prezenta un software ce putea fi folosit pentru a lansa un atac asupra site-ului practicii de meditaţie Falun Gong, folosind o adresă compromisă de IP de la o universitate din Statele Unite ale Americii.

BBC a notat în declaraţia sa luni, că a experimentat bruierea transmisiunilor prin satelit în ultimii doi ani şi că, în timp ce transmisiunea radio a fost supusă bruiajului de asemenea, ea a fost, în general, mai puţin frecventă, dar a afectat şi transmisia din Iran în limba persană.

"Bruiajul transmisiilor pe unde scurte este temporizat pentru a provoca perturbări maxime ale emisiunilor BBC World Service în limba engleză în China", a declarat Peter Horrocks, director al BBC Global News.

Grupul Reporteri Fara Frontiere situează China pe locul 173 din 179 de ţări în Indexul Mondial al Libertăţii Presei întocmit de ei.