Activistul orb Chen Guangcheng primeşte un premiu şi o avertizare
Dizidentul chinez Chen Guangcheng tocmai a terminat turul Angliei, unde a primit un premiu în Parlamentul Britanic pentru eforturile sale în domeniul drepturilor omului şi a ţinut un discurs studenţilor de la Universitatea Oxford, regretând lipsa de curaj din partea Vestului atunci când abordează probleme de drepturile omului cu Partidul Comunist Chinez (PCC).
Într-o posibilă încercare de a-l opri pe Chen să facă declaraţii robuste similare când va vizita Taiwanul luna viitoare, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a susţinut în 23 mai: “Ca cetăţean chinez, în activităţile sale din străinătate el [Chen] ar trebui să ştie cum să protejeze demnitatea ţării şi să îşi îndeplinească responsabilităţile de cetăţean”, ca răspuns la o întrebare despre călătoria lui Chen în Taiwan, conform Reuters. Remarcile lui Hong nu au fost disponibile pe website-ul Ministerului chinez de Externe.
Avertizarea probabil nu îl va demoraliza pe Chen, care în 21 mai a spus studenţilor de la Oxford Union, binecunoscuta societate de dezbatere a universităţii Oxford, că Partidul şi-a “pierdut legitimitatea, corectitudinea şi a pierdut orice bază legală pe care să îşi susţină regimul dictatorial. Partidul nu mai este de temut. Ei sunt ca o apă fara un izvor.”
Ceea ce l-a frustrat pe Chen a fost eşecul ţărilor vestice de a nu înţelege poziţia diminuată a comuniştilor aflaţi la puterea ţării.
“În ultimii câţiva ani, chinezii s-au trezit rapid la faptul că ei sunt cetăţeni şi acest sentiment devine tot mai puternic”, a spus el. “PCC stă pe muchie de cuţit – dar lumea din afară nu înţelege suficient [de bine] acest lucru.”
El a citat faptul că sumele de bani cheltuite pentru securitatea internă, înăbuşirea protestelor, coordonarea poliţiei secrete şi menţinerea reţelelor hi-tech de supraveghere din ce în ce în mai complexe au costat regimul comunist chinez peste 111 miliarde dolari în 2012 – mai mult decât a cheltuit pe armată. “Ei sunt extrem, extrem de panicaţi”, a spus Chen.
Familia lui Chen a suferit la rândul ei numeroase abuzuri din partea regimului datorită activismului său. Nepotul său, Chen Kegui, este în prezent întemniţat şi i s-a refuzat de către autorităţi îngrijirea medicală necesară pentru apendicită acută. Fratele său, Chen Guangfu, a fost bătut şi a suferit alte forme de hărţuire în satul său. Alţi membri ai familiei sale sunt supravegheaţi constant.
De asemenea, Chen a a manifestat o profundă dezamăgire faţă abordarea “cu uşile închise” în discuţiile pentru drepturile omului pe care majoritatea ţărilor vestice le folosesc acum în relaţiile lor cu Beijing-ul. “Aceasta ar trebui să se schimbe sau nu are niciun sens”, a spus el, conform Radio Free Asia.
Democraţiile vestice au avut o gândire prea limitată, fiind prea repede ademenite de promisiunea beneficiilor economice şi şi-au compromis principiile, a spus Chen.
Un număr de entităţi media chineze prezente la evenimente au întrebat despre planurile lui Chen în timpul vizitei sale în Taiwan de luna viitoare; el a recunoscut că va ţine un discurs în Yuan-ul Legislativ de acolo şi va vorbi despre faptul că drepturile omului sunt esenţa păcii în relaţiile din strâmtoare, adăugând că “ele nu sunt doar baza păcii de aici ci baza coexistenţei omenirii”. Cea mai mare ameninţare pentru umanitate este dictatura, a spus el.
În 20 mai, Chen a primit în Parlamentul European Premiul Westminster pentru Viaţă Umană, Drepturile Omului şi Demnitatea Umană. Aproximativ 100 de oameni au fost prezenţi la evenimentul organizat de legiuitoarea conservatoare Fiona Bruce.
“Chen este unul dintre cei mai mari oameni ai acestei generaţii”, a spus lordul Alton din Liverpool, de asemenea un susţinător al drepturilor omului şi fiind, de fapt, cel care l-a invitat pe Chen la Londra. “El îşi iubeşte ţara şi poporul. Într-o zi va fi sărbătorit în China ca un erou naţional care s-a opus cu tărie sistemului şi a plătit un preţ greu pentru aceasta.”
Informaţii suplimentare oferite de Li Jingxing.