Cenzura Partidului Comunist din China a confundat denumirea oraşului suedez cu Falun Gong

Cenzura Partidului comunist chinez asupra internetului s-a făcut remarcată din nou. Astfel, omul de afaceri, Fredrik Bergman, a pierdut o grămadă de energie şi nervi pentru a înţelege motivul pentru care, la oficiul său din Beijing, continuă să se deconecteze internetul pentru aproximativ o oră, de fiecare dată când primea fişiere de la clientul său din oraşul suedez Falun. Aceste circumstanţe i-au perturbat grav afacerea.
Sonia Zhao vorbind presei despre persecuţia Falun Gong în China la un miting în Toronto, 2011 (Gordon Yu / The Epoch Times)
Ilya Ivanov
18.02.2013

Cenzura Partidului comunist chinez asupra internetului s-a făcut remarcată din nou. Astfel, omul de afaceri, Fredrik Bergman, a pierdut multă energie şi nervi pentru a înţelege motivul pentru care, la oficiul său din Beijing, continua să se deconecteze internetul pentru aproximativ o oră de fiecare dată când primea fişiere de la clientul său din oraşul suedez Falun. Aceste circumstanţe i-au perturbat grav afacerea.

După cum a relatat publicaţia The Wall Street Journal, s-a constatat că denumirea oraşului suedez Falun, care era indicată pe toate documentele din poştă, sună identic cu numele disciplinei chineze de cultivare Falun Gong, persecutată grav în China. Coincidenţa a creat confuzie şi a activat instantaneu aparatul de cenzură a guvernului.

Imediat ce cuvântul „Falun” a fost scos de pe toate dosarele din corespondenţă, au dispărut şi problemele legate de transferul documentelor şi funcţionarea Internetului, se mai menţionează în articol.

În afară de filtrarea informaţiilor de pe internet după cuvintele cheie, autorităţile comuniste chineze blochează în întregime sau parţial şi multe site-uri internaţionale notorii. Printre reţele populare netolerate de regimul totalitar se numără Twitter, Facebook, Youtube etc, agenţii majore de ştiri, precum şi multe servicii Google, folosite pe scară largă de companiile occidentale. Beijing-ul propune înlocuirea acestor resurse informaţionale cu omologi naţionali, aflaţi în întregime sub controlul guvernamental.

Programul de cenzură aplicat de autorităţile comuniste cauzează o serie de probleme companiilor străine ce activează pe teritoriul Chinei. Camera de Comerţ a SUA a intervievat circa 300 de companii de acest gen, dintre care circa 70% au declarat că accesul instabil la internet le subminează afacerile.

Potrivit operatorului mondial de reţele, compania Akamai Technologies, la capitolul vitezei medii de Internet, China s-a plasat, în al treilea trimestru al anului trecut, pe locul 94 din lume, cedând poziţia unor ţări din Asia, cum ar fi Malaezia (locul 71) şi Tailanda (locul 58).

Totuşi, trebuie să menţionăm că aderenţii căii de cultivare Falun Gong au reuşit să găsească o soluţie pentru problema sus-menţionată, elaborând câteva programe, cu ajutorul cărora poate fi evitată blocada internetului atât în China, cât şi în alte ţări, în care există blocări de reţea.

După începerea persecuţiei împotriva Falun Gong în 1999, regimul comunist chinez a lansat în mod tradiţional o campanie de denigrare a practicii şi de creare a unei opinii publice negative. În aceste scopuri, au fost implicate toate mijloacele naţionale de informare în masă, controlate de către autorităţi.

Ulterior, pentru aderenţii Falun Gong a devenit acută problema informării întregii lumi despre evenimentele reale din China. Au fost create mai multe programe pentru spargerea blocadei internetului: GPass Freegate Garden etc., care sunt actualizate în permanenţă şi pe larg răspândite în toată China şi în alte ţări. Respectiv, în fiecare zi, peste un milion de cetăţeni chinezi reuşesc să acceseze prin intermediul acestor soft-uri diverse informaţii externe şi site-uri blocate de regimul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor