Bula de credit din China, o îngrijorare majoră a economiştilor

Instabilitatea financiară din China s-a poziţionat pe locul cinci în topul celor mai mari probleme ale economiei mondiale, o listă monitorizată îndeaproape de liderii internaţionali din mediul de afaceri.
Joshua Philipp
20.02.2014

alte articole

Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Joshua Philipp
20.02.2014

Instabilitatea financiară din China s-a poziţionat pe locul cinci în topul celor mai mari probleme ale economiei mondiale, o listă monitorizată îndeaproape de liderii internaţionali din mediul de afaceri.

Informaţiile au survenit în urma unui sondaj efectuat în rândul a 1.020 de directori, preşedinţi şi proprietari de companii din întreaga lume. Rezultatele au fost publicate în raportul CEO Challenge 2014 elaborat de asociaţia de cercetări independentă The Conference Board.

Raportul precizează că ”economia Chinei rămâne subiectul provocărilor semnificative de procedură ale companiilor”. În timp ce unele proceduri pot aduce beneficii pe termen scurt corporaţiilor deţinute de stat din China, ele măresc gradul de instabilitate,”în mod special în sistemul financiar – o posibilitate luată în considerare de către directorii din regiune”.

Îngrijorările acestora sunt bine fondate. Subiectul bulei de credite masive în care se află China este o îngrijorare care a luat amploare printre analiştii financiari.

Unele dintre problemele principale – în mod deosebit fiind mărimea împrumuturilor oferite de China încă din 2008 – sunt subliniate în noul film documentar a lui Robert Peston şi publicat de BBC denumit ”Cum a păcălit China mapamondul”.

Într-unul din segmente din film acesta vorbeşte cu analistul bancar de vârf din China, Charlene Chu. Creditarea Chinei este "peste orice aşteptare", menţionând că "cei mai mulţi oameni sunt conştienţi de faptul că am avut o explozie de credit în China, dar ei nu-i ştiu amploarea."

Chu mai spune că atunci când a început bula, în 2008, sectorul bancar al Chinei era de aproximativ 10.000 de miliarde de dolari. În prezent, acesta a ajuns unde la 24.000 – 25.000 de miliarde de dolari.

”Fragmentul de creştere de 14.000-15.000 de miliarde de dolari este echivalentul întregului sector bancar comercial al Statelor Unite, căruia i-a luat mai mult de un secol să-l clădească”, a adăugat specialistul în domeniul bancar.

Peston a elaborat şi mai mult, spunând că ”totalul gradului de îndatorare este echivalent acum de două ori mai mare decât valoarea tuturor lucrurilor pe care le produce – dublul PIB-ului – de la un procent de 125% cât avea cu cinci ani în urmă. Nu există un exemplu în istorie a unei asemenea explozii a datoriilor care să nu producă lacrimi înainte de culcare.”

Raportul The Conference Board notează că în următoarele 18 până la 24 de luni ”va fi vital să aflăm în ce direcţie se îndreaptă China – va fi mai deschisă sau mai închisă”.

Raportul îi sfătuieşte pe toţi cei care plănuiesc afaceri în China să urmărească situaţia cu grijă, să-şi ”pregătească organizaţiile cu o agilitate uimitoare”.

Instabilitatea financiară a Chinei este mai importantă pentru afacerile mai mici. Se mai precizează că, global, firmele care produc anual mai puţin de 100 de milioane de dolari au poziţionat instabilitatea financiară a Chine pe primul loc în topul îngrijorărilor, în timp ce firmele care produc mai mult de 5 miliarde de dolari a poziţionat-o pe locul 6.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor