Breedlove: Occidentul ar trebui să ia în calcul toate variantele, inclusiv înarmarea Ucrainei

Occidentul ar trebui să ia în calcul toate variantele pentru a ajuta Ucraina, inclusiv trimiterea de arme defensive, a declarat duminică generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa.
Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.03.2015

Occidentul ar trebui să ia în calcul toate variantele pentru a ajuta Ucraina, inclusiv trimiterea de arme defensive, a declarat duminică generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa.

Oficialii din Washington discută chestiunea trimiterii de arme către armata ucraineană pentru a o ajuta să se lupte cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, despre care NATO susţine că sunt înarmaţi şi sprijiniţi de Moscova, conform Hürriyet Daily News.

Fiind întrebat la o conferinţă de presă din Bruxelles dacă este în favoarea înarmării Ucrainei, generalul american Breedlove a declarat că atât SUA cât şi celelalte naţiuni occidentale ar trebui să menţină deschise opţiunile în cazul conflictului ucrainean.

Occidentul a impus sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru rolul său în acest conflict şi pentru că a anexat peninsula ucraineană Crimeea în primăvara anului trecut, dar luptele au continuat în ciuda acestor măsuri care au îngenuncheat economia rusă.

Fără să numească Rusia, Breedlove a declarat că împotriva Ucrainei sunt folosite tactici diplomatice, informaţionale, militare şi economice.

“De aceea şi noi, în Occident, cred că ar trebui să luăm în considerare toate uneltele pentru a da un răspuns. Ar putea fi un lucru destabilizator? Răspunsul este da. De asemenea, lipsa acţiunii ar putea fi destabilizatoare”, a adăugat Breedlove.

Generalul american a declarat că serviciile informaţionale ale NATO au atras atenţia asupra desfăşurărilor militare tulburătoare din estul Ucrainei şi au manifestat îngrijorare în legătură cu respectarea acordului de pace semnat la Minsk luna trecută.

“Continuăm să vedem elemente tulburătoare de apărare aeriană, comandă şi control, reaprovizionare şi echipamente care trec peste o graniţă neasigurată”, a declarat Breedlove la Forumul din Bruxelles, organizat de think tank-ul german Marshall Fund.

Întrebat în legătură cu rapoartele ce susţin că ambasadorul rus în Danemarca a avertizat că navele de luptă daneze ar putea deveni ţinte ale rachetelor nucleare ruseşti dacă Danemarca va contribui la crearea scutului antirachetă al NATO în Europa, Breedlove a declarat că acesta este “pasul următor” din cadrul unei campanii desfăşurate de Rusia împotriva ţărilor care s-au alăturat scutului, susţine Hürriyet Daily News.

“România a fost supusă unor mari presiuni atunci când a devenit parte a (scutului antirachetă). Polonia este supusă unor mari presiuni şi, acum, orice altă ţară care doreşte să se alăture acestui sistem defensiv va fi supusă presiunilor politice şi diplomatice”, a declarat comandantul forţelor NATO din Europa, fără a numi Rusia în mod direct.

Scutul a fost creat cu intenţia de a apăra Europa de o potenţială ameninţare cu rachete din partea Iranului, susţine NATO. Dar Moscova a acuzat că acest sistem va submina puterea nucleară a Rusiei deoarece ar putea permite Occidentului, printre altele, să doboare rachetele ruseşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor