35 de instructori militari britanici au ajuns în Ucraina


Soldaţi ucraineni stau în jurul unui blindat în regiunea estică a Ucrainei (Arhivă).
Soldaţi ucraineni stau în jurul unui blindat în regiunea estică a Ucrainei (Arhivă). (Captură Foto)

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că 35 de instructori militari britanici au ajuns în Ucraina pentru a oferi pregătire medicală şi tactică trupelor ucrainene, conform Washington Times.

“Avem trupe la faţa locului (în Ucraina) care se ocupă de instruirea militarilor ucraineni. Obiectivul nostru este de a întări capacităţile defensive ale forţelor armate ucrainene”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că această misiune a început în martie.

Conform BBC, 35 de soldaţi britanici s-ar afla în prezent la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, iar autorităţile ucrainene au menţionat că aceştia vor rămâne în ţară pentru o perioadă de două luni la bazele militare din regiunile Zhitomir, Mîkolaiv şi Rivne.

Ministerul ucrainean al Apărării a susţinut că instructorii britanici vor organiza, de asemenea, cursuri privind reabilitarea psihologică a soldaţilor care se întorc din luptă.

Premierul britanic David Cameron anunţa, la sfârşitul lunii trecute, că Marea Britanie va desfăşura personal militar în Ucraina pentru misiuni de formare şi instruire a soldaţilor ucraineni, excluzând trimiterea de arme în acest stadiu, conform Agerpres.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, aproximativ 75 de instructori militari urmează să fie trimişi în total în Ucraina pentru această operaţiune care va dura până la şase luni.

Acordul fragil de încetare a focului încheiat în 12 februarie la Minsk a rezistat în mare parte, deşi zilnic sunt raportate ciocniri armate sporadice şi de mică amploare. Liderii separatişti au avertizat că vor abandona acordul dacă Ucraina nu va oferi o garanţie că va acorda autonomie deplină celor două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict din estul Ucrainei. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe