UE va menţine sancţiunile împotriva Rusiei până la implementarea acordului de la Minsk

Angela Merkel.
Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord joi ca sancţiunile economice impuse împotriva Rusiei să rămână în vigoare până când acordul de la Minsk pentru pacea din Ucraina va fi implementat deplin, extinzându-le efectiv până la sfârşitul acestui an dacă va fi necesar.

Compromisul la care s-a ajuns în cadrul unui summit UE desfăşurat joi la Bruxelles menţine unitatea precară a blocului european asupra sancţiunilor impuse împotriva Moscovei pentru rolul său în conflictul ucrainean, susţine Reuters.

Guvernele UE au fost divizate asupra modului în care ar trebui acţionat acum: să se actualizeze sancţiunile economice care expiră în luna iulie sau să se aştepte câteva luni înainte de luarea unei decizii pentru a se vedea dacă acordul de pace încheiat la Minsk va rămâne în picioare.

Liderii UE au acceptat un compromis susţinut de preşedintele Consiliului european Donald Tusk, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, cei doi arhitecţi ai planului de pace semnat în 12 februarie în capitala belarusă.

Tusk a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că liderii UE “au căzut de acord că durata sancţiunilor economice va fi în mod clar legată de implementarea completă a prevederilor acordului de la Minsk, ţinându-se cont de faptul că acest lucru este prevăzut a se realiza doar pe la sfârşitul acestui an.”

În plus, liderii UE sunt pregătiţi să aplice sancţiuni suplimentare dacă va fi necesar, a adăugat Tusk, încercînd să-l forţeze pe liderul rus Vladimir Putin să îşi reconsidere poziţia în criza ucraineană.

O decizie legală şi oficială asupra extinderii sau nu a sancţiunilor aplicate sectoarelor ruseşti ale apărării, energiei şi finanţelor, care vor expira în iulie, va fi luată în cadrul următorului summit UE ce va avea loc în luna iunie.

Compromisul liderilor UE se referă doar la sancţiunile economice, existând astfel o posibilitate deschisă ca unele măsuri luate de UE împotriva a câtorva zeci de organizaţii şi cetăţeni ruşi şi ucraineni – interdicţii pentru vizele de călătorie şi îngheţarea activelor – ar putea fi ridicate înainte de sfârşitul anului dacă situaţia din estul Ucrainei se va îmbunătăţi, au declarat diplomaţii UE.

În plus, unii miniştri UE au declarat că o ofensivă a rebelilor separatişti pro-ruşi împotriva oraşului port Mariupol va atrage o serie de sancţiuni suplimentare, conform Reuters.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a declarat joi Camerei Inferioare a Parlamentului german că sancţiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi stopate cât timp acordul de la Minsk nu va fi implementat complet.

Acordul de la Minsk, care prevede o serie de măsuri pentru a detensiona criza din Ucraina – incluzând încetarea focului şi retragerea artileriei grele – s-a lovit de un nou obstacol miercuri, când Ucraina şi Rusia s-au hârjonit în public în legătură cu următorii paşi ce ar trebui făcuţi şi în privinţa victimelor militare ucrainene care încă sunt provocate de atacurile rebele sporadice.

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi un proiect de lege care vizează sporirea autonomiei în teritoriile ocupate de separatişti cu condiţia ca autorităţile ucrainene să organizeze alegerile.

Proiectul de lege permite celor două regiuni să folosească rusa ca limba lor preferată şi să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu Rusia – dar numai după ce separatiştii organizează alegeri locale în baza legii naţionale şi cu monitorizare internaţională. Oficialii ruşi şi separatişti au criticat legislaţia chiar înainte ca Parlamentul ucrainean să o voteze, acuzându-l pe Poroşenko că nu s-a consultat cu reprezentanţii rebelilor, susţine Deutsche Welle.

De asemenea, cele două Republici au fost declarate teritorii aflate temporar sub ocupaţie, şi acest statut va rămâne în vigoare “până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat”, conform proiectului de legislaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe