Putin vizitează Astana pentru a se întâlni cu omologii din Kazahstan şi Belarus

(De la sânga spre dreapta) Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului,  Nursultan Nazarbaev, omologul său kazah şi Vladimir Putin, şeful  Kremlinului.
(De la sânga spre dreapta) Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului, Nursultan Nazarbaev, omologul său kazah şi Vladimir Putin, şeful Kremlinului. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit vineri în capitala kazahă Astana pentru o întâlnire cu omologii săi din Kazahstan şi Belarus, Nursultan Nazarbaev, respectiv Aleksandr Lukaşenko, conform agenţiei de ştiri TASS.

“Părţile intenţionează să abordeze stadiul şi perspectivele dezvoltării cooperării comerciale şi economice dintre cele trei ţări, precum şi procesul integrării eurasiatice, luând în considerare influenţa tendinţelor moderne asupra economiei mondiale”, conform serviciului de presă al Kremlinului, citat de presa rusă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei lideri “vor schimba, cu siguranţă, opinii cu privire la situaţia actuală în care se află implementarea acordului de pace de la Minsk. Poziţia noastră este binecunoscută şi sunt sigur că preşedintele [Putin] va accentua acest lucru pentru omologii săi din Astana.”

“Vă rog să nu confundaţi acest format cu celălalt, acesta nu este un summit al Uniunii Economice Eurasiatice. Principalele teme vor fi relaţiile dintre cele trei ţări, raporturile bilaterale, precum şi probleme regionale, dar nu aspecte legate de creare a UEE”, a mai afirmat Peskov.

Întâlnirea din Astana a fost iniţial programată pentru 12-13 martie dar Putin s-a retras în ultimul moment, declanşând zvonuri, negate de Kremlin, cu privire la starea sănătăţii sale, conform publicaţiei Ukraine Today.

Ulterior anulării acestei vizite, Putin a lipsit timp de 11 zile de pe scena publică, amplificând o gamă variată de speculaţii. Dar în 16 martie, liderul de la Kremlin şi-a făcut prima sa apariţie publică din 5 martie.

Întoarcerea lui Putin a coincis cu începerea unei săptămâni de ceremonii ruseşti care marchează un an de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe