Rusia ameninţă Danemarca cu un atac nuclear
alte articole
Ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, a ameninţat că navele militare daneze riscă să fie atacate de Rusia dacă statul scandinav va participa la sistemul antirachetă al NATO.
Tensiunile dintre Rusia şi Danemarca s-au intensificat sâmbătă după ce ambasadorul rus Mihail Vanin a avertizat, într-un articol de opinie publicat de Jyllands-Posten, că danezii au devenit o ţintă a unui potenţial atac nuclear după ce au decis să participe la sistemul antirachetă al NATO.
"Nu cred că danezii înţeleg foarte bine consecinţele a ceea ce se va întâmpla dacă Danemarca participă la sistemul antirachetă controlat de americani. Dacă acest lucru se va întâmpla, navele militare daneze vor deveni ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Danemarca va deveni o parte a ameninţării împotriva Rusiei", a scris Mihail Vanin, potrivit thelocal.dk.
"Va fi mai puţin paşnic şi relaţia cu Rusia va fi afectată. Este desigur decizia voastră - eu vreau doar să vă reamintesc că vă va costa atât bani cât şi securitate. În acelaşi timp, Rusia are rachete care pot trece cu siguranţă de viitoarele sisteme antirachetă", le-a mai transmis ambasadorul rus danezilor.
Ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, a catalogat comentariile ambasadorului Rusiei la Copenhaga drept "inacceptabile", subliniind că de data aceasta "s-a depăşit limita".
"Rusia ştie foarte bine că sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este destinat împotriva ei. Suntem în dezacord cu Rusia în privinţa mai multor lucruri importante, dar este important ca discuţiile dintre noi să nu escaladeze", a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.
Ambasadorul Statelor Unite în Danemarca, Rufus Gifford a răspuns într-un mesaj postat pe contul său de Facebook la remarcile lui Mihail Vanin: "Suntem alaturi de aliatul nostru NATO Danemarca în condamnarea declaraţiile inacceptabile făcute de ambasadorul Rusiei în Danemarca. Am explicat clar că sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva niciunei ţări, ci este menit să asigure apărarea împotriva ameninţărilor cu rachete".
Ambasadorul american a adăugat, pe contul său de Twitter, că "astfel de declaraţii nu inspira încredere şi nici nu contribuie la pace şi stabilitate".
La rândul său, comandantul forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, a avertizat că "aceste ameninţări sunt doar următorul pas" şi a amintit că, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" şi asupra României şi Poloniei.
"Orice altă ţară care vrea să se alăture acestui sistem de apărare (antirachetă) va fi supusă presiunilor politice şi diplomatice" din partea Rusiei, a afirmat generalul Philip Breedlove, citat de Mediafax.
Danemarca a anunţat în luna august că vă va contribui cu cel puţin o fregată la sistemul de apărare al NATO. La acea vreme, ministrul Apărării, Nicolai Wammen, a subliniat că aderarea la sistemul de apărare antirachetă nu este o mişcare care vizează Rusia.
Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.