Planul de pace ruso-ucrainean s-a lovit de un alt obstacol
focus
alte articole
Planul fragil de pace pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei a înregistrat miercuri alte tensiuni, Ucraina şi Rusia ciocnindu-se public în probleme noi printre care problema victimelor produse în rândul armatei ucrainene de către atacurile rebele, conform Business Insider.
Moscova a reacţionat aspru după ce Ucraina a fost de acord marţi să ofere o autonomie limitată şi condiţionată regiunilor estice controlate de paramilitari. Proiectul de lege permite celor două regiuni să folosească rusa ca limba lor preferată şi să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu Rusia – dar numai după ce separatiştii organizează alegeri locale în baza legii naţionale şi cu monitorizare internaţională. Oficialii ruşi şi separatişti nu sunt de acord cu această condiţionare şi au criticat legislaţia chiar înainte ca Parlamentul ucrainean să o voteze, acuzându-l pe Poroşenko că nu s-a consultat cu reprezentanţii rebelilor, susţine Deutsche Welle.
De asemenea, cele două republici autoproclamate – Republicile Populare Doneţk şi Lugansk – au fost declarate teritorii aflate temporar sub ocupaţie, şi acest statut va rămâne în vigoare “până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat”, conform proiectului de legislaţie.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Parlamentul ucrainean a urmărit să rescrie acordul semnat la Minsk luna trecută iar Kremlinul a adăugat că acest acord este mai greu de realizat decât a fost cu câteva zile în urmă.
În Kiev, premierul Arseni Iaţeniuk a răspuns că nimeni din tabăra ucraineană nu este atât de optimist încât să creadă că Rusia şi “teroriştii” vor dori să implementeze complet planul de la Minsk.
Disputa, care ar putea face ca acordul de pace să devină inutil, a evidenţiat diferitele strategii pentru rezolvarea chestiunii autonomiei regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
Conflictul dintre cele două tabere a luat vieţile a peste 6.000 de oameni până acum. Cu toate că nivelul intensităţii luptelor s-a diminuat foarte mult, zonele imense din estul ucrainean industrializat, incluzând marile oraşe Doneţk şi Lugansk, rămân sub controlul rebelilor.
Artileria grea a fost retrasă de pe ambele părţi ale liniei de front, dincolo de raza de acţiune a acestora, în conformitate cu prevederile acordului semnat în 12 februarie între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, susţine Business Insider.
Totuşi, Kievul se teme că oraşul Mariupol - un port cu 500.000 de locuitori la Marea Azov - care este în prezent deţinut de guvern, ar putea fi o ţintă primară pentru rebelii susţinuţi de ruşi dacă acordul de pace s-ar prăbuşi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.