Rusia acuză SUA că împinge Ucraina înspre război

Moscova a declarat că Washingtonul împinge Ucraina înspre război prin faptul că susţine un proiect de lege adoptat marţi de Parlamentul ucrainean ce oferă autonomie limitată şi condiţionată unor regiuni din estul său tulburat.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.03.2015

Moscova a declarat că Washingtonul împinge Ucraina înspre război prin faptul că susţine un proiect de lege adoptat marţi de Parlamentul ucrainean ce oferă autonomie limitată şi condiţionată unor regiuni din estul răvăşit de conflict.

Serghei Lavrov l-a criticat joi şi pe vicepreşedintele american Joe Biden pentru susţinerea acestui proiect de lege, despre care a declarat că ar putea să submineze acordul de Minsk în privinţa păcii din Ucraina.

“Din moment ce Washingtonul susţine o mişcare care subminează acordul de la Minsk, se poate concluziona doar faptul că Washingtonul împinge Kievul către o rezolvare militară a problemei”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Moscova alături de omologul său irakian Ibrahim al-Jaafari.

Proiectul de lege adoptat marţi de Parlamentul ucrainean permite celor două regiuni să folosească rusa ca limbă preferată şi să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu Rusia – dar numai după ce separatiştii organizează alegeri locale în baza legii naţionale şi cu monitorizare internaţională.

De asemenea, cele două Republici Populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk au fost declarate teritorii aflate temporar sub ocupaţie, şi acest statut va rămâne în vigoare “până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat”, conform proiectului de legislaţie.

Proiectul de lege a fost criticat şi de reprezentaţii celor două republici separatiste. Kievul, pe de altă parte, susţine că SUA a declarat că este pregătită să înceapă pregătirea trupelor militare ucrainene.

Cele două părţi aflate în conflictul ucrainean au ajuns la un acord, numit Minsk II, ce a fost semnat în 12 februarie alături de Rusia, Germania şi Franţa în capitala belarusă Minsk. Acordul respectiv prevede anumite măsuri precum încetarea focului, care a intrat oficial în vigoare în 15 februarie şi care nu a fost respectat în totalitate, retragerea armamentului greu de pe ambele părţi ale liniei frontului şi aplicarea de reforme constituţionale în Ucraina până la sfârşitul anului.

Regiunile Doneţk şi Lugansk, vorbitoare în principal de limbă rusă, au fost lovite de lupte puternice între forţele rebele pro-ruse şi armata ucraineană, după ce Kievul a lansat în aprilie 2014 operaţiuni militare pentru a bloca protestele pro-Rusia din estul Ucrainei.

În mai 2014, situaţia din cele două regiuni a început să se înrăutăţească după ce rezidenţii au votat în mod categoric pentru independenţa de Ucraina în cadrul unor referendumuri nerecunoscute de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Peste 6.000 de oameni au murit de atunci în acest conflict, susţine ONU, iar aproximativ 1,5 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele şi s-au retras datorită luptelor armate în ultimele câteva luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor