UE solicitată oficial să trimită o forţă de menţinere a păcii în estul Ucrainei

Miercuri, conducerea Ucrainei a transmis Consiliului European o cerere oficială privind trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul ucrainean separatist, unde are loc un conflict soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.
Tanc în Ucraina (Vasilii Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.03.2015

Miercuri, conducerea Ucrainei a transmis Consiliului European o cerere oficială privind trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul ucrainean separatist, unde are loc un conflict soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.

Kievul a cerut liderilor europeni “să abordeze într-un mod corespunzător această problemă şi să iniţieze consultări privind inaugurarea unei astfel de misiuni a UE în cadrul politicii de securitate şi apărare comune”, conform unei declaraţii a Ministerului ucrainean de Externe.

O operaţiune de pace, sub conducerea UE, poate să contribuie la restabilirea păcii şi stabilităţii în estul Ucrainei, prin crearea unor condiţii politice şi de securitate adecvate în vederea aplicării cu succes a acordului de la Minsk şi a sprijinirii activităţii misiunii speciale de monitorizare a OSCE, a declarat cu această ocazie şeful misiunii Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, conform Agerpres.

Marţi, Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie privind aprobarea unei solicitări către Consiliul de Securitate al ONU şi Consiliului UE în vederea desfăşurării unei forţe de menţinere a păcii pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat tot marţi un proiect de lege care vizează sporirea autonomiei teritoriilor separatiste cu condiţia ca acestea să organizeze alegeri conform legii ucrainene. În ciuda faptului că luptele nu s-au oprit complet, acordul de pace semnat la 12 februarie la Minsk a rămas valabil.

“Poziţia Ucrainei este aceea că vom discuta cu reprezentanţii din Doneţk şi Lugansk care vor fi aleşi legitim şi în conformitate cu legea ucraineană... în cadrul unor alegeri ce vor fi recunoscute de întreaga lume civilizată”, a declarat marţi liderul ucrainean Petro Poroşenko.

Proiectul de lege permite celor două regiuni să folosească rusa ca limba lor preferată şi să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu Rusia – dar numai după ce separatiştii organizează alegeri locale în baza legii naţionale şi cu monitorizare internaţională. Oficialii ruşi şi separatişti au criticat legislaţia chiar înainte ca Parlamentul ucrainean să o voteze, acuzându-l pe Poroşenko că nu s-a consultat cu reprezentanţii rebelilor, susţine Deutsche Welle.

În favoarea documentului au votat 280 de deputaţi, minimul necesar fiind de 226 de voturi.

De asemenea, cele două Republici au fost declarate teritorii aflate temporar sub ocupaţie, şi acest statut va rămâne în vigoare “până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat”, conform proiectului de legislaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor