Rusia emite un proiect de rezoluţie ONU cerând Kievului să negocieze cu republicile separatiste

Moscova a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie prin cere guvernului de la Kiev să înceapă imediat consultările cu reprezentanţii şi liderii locali pro-ruşi din estul Ucrainei în vederea organizării de alegeri locale.
Rebeli separatişti ai echipei "Sparta" se află pe aeroportul distrus Doneţk, 21 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.03.2015

Moscova a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie prin care cere guvernului de la Kiev să înceapă imediat consultările cu reprezentanţii şi liderii locali pro-ruşi din estul Ucrainei în vederea organizării de alegeri locale.

Textul propus citează un paragraf dintr-un acord de pace încheiat recent între Kiev şi forţele separatiste pro-ruse, care “impune discutarea şi soluţionarea unor chestiuni legate de alegerile locale în anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk.”

Rezoluţia a fost prezentată după ce Parlamentul ucrainean a ratificat marţi două proiecte de lege care acordă autonomie limitată populaţiei de etnie rusă din regiunile estice al Ucrainei.

Legislaţia ucraineană a atras mai multe critici din partea autorităţilor ruse, care susţin că aceasta nu respectă acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

Oficiali de top din Moscova s-au opus puternic cerinţei Kievului ca, înainte să obţină autonomia, regiunile estice trebuie să desfăşoare alegeri locale în conformitate cu legea ucraineană.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că mişcarea Parlamentului ucrainean încalcă grav acordul de pace, cunoscut şi sub numele de Minsk II.

“Kievul urmăreşte să înlocuiască practic toţi oficialii aleşi cu alte persoane”, a susţinut Lavrov.

Regiunile Doneţk şi Lugansk, vorbitoare în principal de limbă rusă, au fost lovite de lupte puternice între forţele rebele pro-ruse şi armata ucraineană, după ce Kievul a lansat în aprilie 2014 operaţiuni militare pentru a bloca protestele pro-Rusia din estul Ucrainei.

În mai 2014, situaţia din cele două regiuni a început să se înrăutăţească după ce rezidenţii au votat în mod categoric pentru independenţa de Ucraina în cadrul unor referendumuri nerecunoscute de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Peste 6.000 de oameni au murit de atunci în acest conflict, susţine ONU, iar aproximativ 1,5 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele şi s-au retras datorită luptelor armate în ultimele câteva luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor